Több mint 2000 ház égett porig Valparaísóban

Több mint 2000 ház égett porig Valparaisóban
Firefighters work in the area the fire reactivated in Valparaiso, Chile, on April 13, 2014. More than 10,000 people were evacuated as an army of firefighters battled a killer blaze that --on the eve-- tore through parts of Chile's historic port of Valparaiso and left at least 11 people dead. The fire, which started in woodland Saturday, gutted 500 homes as flames advanced on the city of 270,000, famed for its UNESCO-listed center with cobblestone streets and brightly painted wooden homes. AFP PHOTO/MARTIN BERNETTI
Vágólapra másolva!
Eddig 12 halottja és 500 sebesültje van a város legsúlyosabb tűzvészének.
Vágólapra másolva!

Tovább tombol a tűzvész a Chile középső részén fekvő Valparaíso városában, ahol vasárnap éjjelig több mint kétezer ház vált a lángok martalékává, és több mint tízezer embert kellett kitelepíteni. A halálos áldozatok száma 12-re nőtt – közölte Rodrigo Penailillo, a dél-amerikai ország belügyminisztere. Több mint ötszáz sérültet ápolnak kórházban, legtöbbjüket füstmérgezéssel.

A szombat délután kitört, heves szél által táplált tűzvész vasárnap éjjel olyan területeken is újra fellobbant, ahol a hatóságok közlése szerint egyszer már sikerült eloltani. A 42 dombtetőre épült, 250 ezer lakosú városban mostanra hat dombon teljesen hamuvá váltak a nagyrészt fából épült lakónegyedek, köztük egy olyan is, amelyik alig néhány tömbre fekszik a chilei parlament épületétől.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Martin Bernetti

A nagyszabású mentési munkálatokban 1250 tűzoltó, rendőr és erdőőr vesz részt, a város utcáin pedig a chilei hadiflotta kétezer haditengerésze járőrözik, hogy fenntartsa a rendet, és megakadályozza a fosztogatásokat. Az oltást húsz helikopter és számos repülőgép segíti.

Több mint hatvan év óta ez a mostani a legnagyobb tűzvész a festői szépségű chilei városban, amelyet tíz éve, 2004-ben a világörökség részének nyilvánított az UNESCO. 1953-ban ötven ember vesztette életét a lángokban, és a város több dombján is az utolsó szálig leégtek a házak. A katasztrófa miatt a helyszínre utazó Michelle Bachelet elnök hatalmas tragédiának és a város legsúlyosabb tűzvészének nevezte a Valparaísóban látottakat.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Martin Bernetti