Nem maradt semmi, ami emlékeztetne a házunkra

Több mint 2000 ház égett porig Valparaisóban
TOPSHOTS General view during a fire in Valparaiso, 110 km west of Santiago, Chile, on April 12, 2014. Authorities decreed a red alert for the area after the fire consumed more than 100 houses. AFP PHOTO / ALBERTO MIRANDA
Vágólapra másolva!
Több ezer ember mindenét elvesztette a valparaísói tűz miatt, és attól tartanak, hogy a belvárost is elérik majd a lángok. A Dél-Amerikában egyedülálló szerkezetű város megmentésén 1200 tűzoltó dolgozik, a kormányfő szerint ez Chile történetének legpusztítóbb tűzesete lehet.  
Vágólapra másolva!

„Keresünk valamit, ami emlékeztetne a házunkra, de nincs itt semmi” – mondta José Miguel Rivera a Reutersnek, miközben egy nagy adag hamuban gázolt, ahol pár napja még a háza állt. Az 59 éves férfi háza egyike annak a kétezernek, amelyek a chilei Valparaísóban pusztító tűzben semmisültek meg. A halottak száma legalább 12.

„El kellett menekülnöm, amikor láttam, hogy a tűz egyre terjed lefelé a dombokon” – mondta a nyolc hónapos terhes Maria Elizabeth Diaz. A 250 ezres Valparaíso 42, többnyire igen meredek dombra épült, és hat dombon már teljesen hamuvá váltak a házak. „Mindent elvesztettem. Most kikötötték, hogy pihenjek, mert tolófájásaim voltak. A kicsikém tudja, hogy még nem jöhet a világra” – mondta a nő, akit két gyerekével együtt egy iskolában helyeztek el.

Valparaíso a tűzben. További képekért kattintson a fotóra. Forrás: AFP/Alberto Miranda

Az ország elnöke, Michelle Bachelet lemondta a jövő hétre tervezett látogatását Argentínába és Uruguayba, és arról beszélt, hogy a mostani tűz lehet a legborzasztóbb az ország történelmében. „Városként túl sebezhetőek vagyunk. A veszélyt mi terveztük, és mi építettük fel” – mondta Jorge Castro főpolgármester.

Castro a város egyedülálló struktúrájára utalt, ugyanis Valparaíso a négyzethálós szerkezetű, lényegében kizárólag egymással párhuzamos és merőleges utcákból álló dél-amerikai városoktól eltérően sokkal kaotikusabb, meredek lépcsők, kacskaringós emelkedők és sűrűn egymásra épített, jelentős részben fából készített, rikító színű házak uralják (a városról itt olvashat egy útleírást).

„A La Cruz nevű negyedből menekültünk el” – mondta a Reutersnek Rosa Guzman, miközben tehetetlenül nézte az égő dombtetőt. „Csak nemrég jutottam hozzá a lakásomhoz, most az egész leégett, akárcsak a nővéremé” – mondta.

A BBC szerint a tűz már átterjedt egy hetedik dombra is, a régió kormányzója pedig attól tart, hogy a lángok a belvárost is el fogják érni. A tűz oltásán 1200 tűzoltó dolgozik.