Az USA fegyvereket küldhet Ukrajnába

Vágólapra másolva!
Egyelőre még csak a lehetőségek közt mérlegelik az akciót.
Vágólapra másolva!

John Kerry amerikai külügyminiszter egyik tanácsadója szerint az Egyesült Államok mérlegeli, hogy fegyvereket küldjön Kelet-Ukrajnába. A diplomata Thomas Shannon viszont kihangsúlyozta, hogy ez egyelőre csak egy lehetőség - írta a USA Today.

"Világos, hogy az egyik lehetséges lépésként tekintünk rá, de jelenleg még nem lehet megmondani, hogy végül sor kerül-e rá vagy sem" - mondta arra a kérdésre, hogy az USA küld-e fegyvereket Ukrajnába. Ezt korábban John McCain republikánus szenátor javasolta azzal együtt, hogy az USA kezdje el felfegyverezni az ukránokat, mert szerinte Oroszország lázongások szításával destabilizálja Ukrajnát. Ezt az orosz külügyminiszter tagadta.

Kelet-Ukrajnában vasárnap erőszakos lázongás tört ki. Oroszbarát szeparatisták állami és helyi hivatali épületeket foglaltak el. Az ukrán kormány hétfőig hagyott határidőt a visszavonulásra, de egyelőre válaszcsapás nem érkezett. Az ukrán "terrorelhárító akció" azért is késlekedhet, mert az átmeneti elnök az ENSZ-t is rávenné, hogy vegyen részt benne.

Provokáció

Hétfőn egy orosz vadászgép tizenkétszer repült el az amerikai Donald Cook hadihajó fölött a Fekete-tengeren. A romboló kapitánya a nemzetközi joggal ellentétesnek tartotta, hogy 150 méter magasságban 900 méterre köröz a vadászgép, ezért több figyelmeztető lövést is leadott. Az amerikai védelmi minisztérium provokációnak nevezte az esetet.

Közben Ukrajna korlátozta a Krím vízellátását. Rusztam Temirgalijev krími első miniszterelnök-helyettes hétfőn azt mondta, hogy jelenleg másodpercenként 16 köbméter víz érkezik a Krímbe az észak-krími csatornán a szokásos 50 köbméter helyett. Az illetékes szavai szerint az Ukrajnából érkező kevesebb édesvíz miatt a Krím néhány területén csökkenteni kellett a mezőgazdasági területek öntözését.

Cikkünk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy az Amerikai Egyesült Államok katonákat küldene Kelet-Ukrajnába. Valójában csak fegyverek küldése merült fel lehetőségként. A hibáért olvasóink elnézését kérjük.