Nem mentek el szavazni az albánok a macedón elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Minden negyedik macedón albán, de a pártjuk bojkottra szólította fel őket.
Vágólapra másolva!

Az öt évvel ezelőttinél alacsonyabb részvétel mellett zajlott a macedón elnökválasztás első fordulója vasárnap. A népesség negyedét kitevő albán nemzetiségűek nagyrészt távol maradtak az urnáktól az ország nyugati és északi részein, ahol többségben vannak.

Az 1,78 millió szavazásra jogosult állampolgár 7 és 19 óra között négy jelölt közül választhatott. 17 óra 40 percig 41,23 százalékos volt a részvétel, míg öt évvel ezelőtt ugyanebben az időben 48,73 százalékos - közölte a szkopjei központi választási bizottság.

Az albán távolmaradást az magyarázza, hogy az etnikai alapú, Demokratikus Integráció nevű párt bojkottra szólította fel híveit, mert a kormányon lévő legerősebb párt elutasította követelését, hogy közös jelöltet állítsanak.

A kormánykoalíció fő ereje, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) Gjorge Ivanov jelenlegi elnököt indította, aki második mandátumáért mérkőzik meg. Három ellenfele Sztevo Pendarovszkij, a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Unió jelöltje, az albán nemzetiségű Iljaz Halimi, valamint a Polgári Kezdeményezés jelöltje, Zoran Popovszki volt.

Szakértők szerint Gjorge Ivanovnak van a legnagyobb esélye a győzelemre, mert akár a szavazatok negyven százalékát is begyűjtheti, ugyanakkor kevés az esélye arra, hogy voksot felét megszerezze, így minden bizonnyal második kört is kell szervezni. Erre április 27-én kerülhet sor, amikor előre hozott parlamenti választást tartanak a nyugat-balkáni országban.

Macedónia Jugoszláviától való 1991-es elszakadása óta ez volt az ötödik elnökválasztás az országban. Az előzetes eredmények éjfél körül várhatók, míg a hivatalos végeredmények csak hétfőn.