Fegyveresek foglaltak el egy ukrán rendőrkapitányságot

Vágólapra másolva!
A rendőrség mellett a biztonsági szolgálat épületét is megszállták Szlovjanszkban ismeretlen fegyveresek.
Vágólapra másolva!

Az Ukrajna keleti részén, az orosz határtól 150 kilométerre fekvő város rendőrségének közlése szerint a kapitányság megszállásakor lövések dördültek és villanógránátokat is bevetettek a fegyveresek. A szlovjenszki rendőrkapitányság mellett az ismeretlenek az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) épületét is megszállták - írja a BBC.

A helyi rendőrség jelentése szerint az oroszbarát épületfoglalók legalább 400 marok- és 20 automata lőfegyvert kaparintottak meg a rendőrségtől, mielőtt megszállták volna a második épületet is. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter délelőtt a Facebook közösségi portálon keresztül azt üzente a szlovjanszki fegyveres épületfoglalóknak, hogy "a válasz tettükre nagyon kemény lesz, mert van különbség tüntetők és terroristák között".

A mobiltelefonnal készített videón látható a kapitányság elfoglalása

A rendőrség épületében helyszíni források szerint jelenleg húszan tartózkodnak, és úgy mutatkoztak be a nyilvánosság előtt, mint a "donyecki köztársaságot kezdeményezők csoportja". A városban mintegy ötszáz oroszbarát tüntető gyűlt össze, akik között az épületfoglalók elkezdték szétosztani a zsákmányolt fegyvereket.

Eközben gépkarabéllyal felfegyverzett álarcosok zárták le a városba vezető utat, hogy megakadályozzák a rendőrségi autóbuszok bejutását. Oroszbarát tüntetők botokkal felfegyverzett csoportja délután behatolt Donyeck városi rendőrkapitányságának épületébe is. A mintegy kétszáz behatoló nem ütközött ellenállásba, mert az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál szerint az épületet őrző rendőrök átálltak a tüntetők oldalára.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség később jelentette, hogy Konsztyantin Pozsidajev rendőrkapitány a tüntetők követelésének eleget téve lemondott posztjáról. Az épületre kitűzték a "Donbassz (Donyec-medence) népi milíciájának" zászlaját, és a tüntetők kérésére a hozzájuk átállt rendőrök engedélyezték, hogy a rendőrkapitányságot 20-30 szakadár fegyveres vonja ellenőrzése alá. Az épületben maradt rajtuk kívül néhány rendőr a fegyverszoba védelmére. A tüntetők azt követelik, hogy a március elején menesztett Roman Romanov foglalja el ismét a megyei rendőrkapitány posztját. Andrij Descsica ügyvivő ukrán külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetést, amelyben a Szlovjanszkban történtekre célozva sürgette, hogy Oroszország azonnal hagyjon fel "provokatív akcióival", amelyeket ügynökei révén hajt végre Kelet-Ukrajnában - tájékoztatott közleményben az ukrán külügyminisztérium.