Meghalt az Adrian Mole-naplók írója

sue townsend adrian mole naplója meghalt
A Penguin Group könyvkiadó által közreadott, dátummegjelölés nélküli kép Sue Townsend brit írónőről Londonban. A népszerű Adrian Mole-könyvek szerzője 2014. április 10-én, 68 éves korában elhunyt.
Vágólapra másolva!
Sue Townsend könyvei egy egész generáció meghatározó élményei voltak, a képzeletbeli Adrian Mole életét a felnőttkoráig követte nyomon. Az író a cukorbetegsége miatt már több éve megvakult.
Vágólapra másolva!

Meghalt Sue Townsend, az Adrian Mole-történetek írója. Az 1982-ben írott A13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója több generáció egyik legkedveltebb ifjúsági olvasmánya volt. A könyvnek több folytatása is született, a képzeletbeli Adrian Mole életét felnőttkoráig mövethetjük, az utolsó kötet 2009-ben íródott.

A könyvek magyar fordításban is megjelentek, a sorozat kötetei: Adrian Mole újabb kínszenvedései, A 23 és 3/4 éves Adrian Mole küzdelmei, Adrian Mole és a kis kétéltűek, Adrian Mole - Capuccino évek, Adrian Mole és a tömegpusztító fegyverek, Adrian Mole elveszett naplói 1999–2001,Adrian Mole folyó ügyei.

A 68 éves Townsend agyvérzésben hunyt el, írja a Guardian, a halálhírére rengetegen nyilvánítottak részvétet a Twitteren. Stephen Mangan, a könyv tévéverziójában Mole-t játszó színész azt írta, ő "az egyik legmelegszívűbb, legmulatságosabb és legbölcsebb ember, akivel valaha találkoztam".

Sue Townsend Forrás: MTI/EPA/PENGUIN GROUP/Ben Mcmillan

A cukorbetegsége miatt évekkel ezelőtt megvakult Townsend egy interjúban úgy fogalmazott, sok szempontból saját élményeit tükrözik főszereplőjének történetei. Tavaly az Oxford Irodalmi Fesztiválon arról beszélt, hogy a következő Adrian Mole-könyv kiadását egészségi állapota miatt el kellett halasztani.

Cukorbetegségét 1980-ban állapították meg, 2009-ben veseátültetésen esett át, 2012 decemberében pedig szélütést szenvedett.