Egy francia Airbus majdnem ütközött egy orosz bombázóval

Vágólapra másolva!
Kis híján összeütközött március 14-én Moszkva felett az Air France menetrend szerinti járata egy orosz nehézbombázóval. Az Izvesztyija című orosz napilap, a Roszaviacija orosz szövetségi légiközlekedési hivatalra hivatkozva közölte a hírt, a francia légitársaság szerint azonban nem volt veszélyes az eset.
Vágólapra másolva!

Az Air France-KLM légitársaság Párizsba tartó gépe mintegy 100 méterre haladt el egy Tu-95 bombázó mellett, röviddel azután, hogy felszállt a moszkvai Seremetyevo repülőtérről – írta a lap. Az orosz katonai gép állítólag olyan közel haladt el az Airbus mellett, hogy a legénység tagjai hallották a bombázó légcsavarjainak zaját.

Az újság által idézett egyik repülőtéri illetékes szerint az incidenst az okozhatta, hogy a francia gép a tervezettnél később szállt fel. A levegőben két repülőgép között a biztonságos távolság legalább 1000 láb (305 méter) – jegyezte meg az orosz napilap.

Az Air France viszont az AFP francia hírügynökségnek cáfolta, hogy fennállt volna az összeütközés veszélye. A legénység szemmértékre úgy becsülte meg, hogy az Airbus és a Tupolev-95 között nincs meg az előírt távolság, és a hatályos nemzetközi rendelkezések szerint járt el – tette hozzá a légitársaság.

Az Air France közölte, jegyzéket küldött az esetről a francia légiközlekedési hatóságnak, amely tájékoztatta az orosz partnerszervet. A légitársaság szerint azonban a radartérképekből nyert elsődleges adatok alapján megvolt a két gép között az 1000 láb távolság, és így nem állt fent az összeütközés veszélye. A moszkvai területi légi irányítás vezetése szintén azt közölte, hogy nem volt veszélyhelyzet.