Vágólapra másolva!
Az ausztrál miniszterelnök magabiztosan nyilatkozott Sanghajban az eltűnt maláj gép kutatásáról.
Vágólapra másolva!

A kutatók és mentési szakemberek néhány kilométeres pontossággal tudják, hogy hol van az eltűnt maláj gép fekete doboza, jelentette be az ausztrál miniszterelnök Sanghajban. Tony Abbott ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a fekete doboz helyzetének ismerete "nem ugyanaz", mint egy roncsot felhozni négy és fél kilométer mélyről, az óceánból, vagy rájönni, hogy pontosan mik történtek a járaton, írja a BBC.

Abbott annak ellenére tett magabiztos nyilatkozatot, hogy a kutatást koordináló hatóság azt közölte: a legutóbb, csütörtökön bemért jeleknek nincs közük a repülőgéphez. "Nincs nagy áttörés az MH370-es utáni kutatásban" – mondta Angus Houston, a keresés főnöke. Előtte hétvégén is és kedden is kétszer érzékeltek jeleket ugyanazon a területen, azokról azt mondták, származhatnak fekete dobozból.

A fekete doboz akkumulátora nagyjából 30 napig működik, ami a napokban letelt. "Elérkezünk ahhoz, hogy a jelek, amelyek meggyőződésünk szerint a fekete dobozból jönnek, elkezdenek gyengülni. Reméljük, a lehető legtöbb információt meg tudjuk szerezni, mielőtt végleg megszűnik a jel" – mondta Abbott. Szakemberek szerint a jelek kiszűrése a háttérzajból lassú és kimerítő eljárás.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járat március 8-án tűnt el, a fedélzetén 269 emberrel.