Megúszhatja a gyilkossági kísérlettel vádolt kilenc hónapos kisfiú

9 hónapos kisfiút gyanúsítanak terror cselekedettel Pakisztánban
TOPSHOTS This photograph taken on April 3, 2014 shows a Pakistani lawyer taking the thumb impression from nine-month-old toddler Mohammad Musa on a bail bond in Lahore. While many children of his age are still learning how to crawl, a nine-month-old boy in Pakistan has been accused of attempted murder in a case observers say highlights endemic flaws in the country's legal system. Baby Mohammad Musa along with his father and other family members was booked for throwing rocks at gas company officials in the working-class Ahata Thanedaran neighbourhood on February 1, the family's lawyer Chaudhry Irfan Sadiq told AFP. AFP PHOTO/STR
Vágólapra másolva!
Gyilkossági kísérlet gyanúja miatt indult eljárás egy kilenc hónapos kisfiú ellen Pakisztánban. Az óvadékkal szabadlábon védekező gyereket elbújtatták a szülei. Az ügy ráirányította a figyelmet a pakisztáni igazságszolgáltatás hiányosságaira. Az ügyben vizsgálat is indult, és úgy tűnik, az eljárást végül lefújják.
Vágólapra másolva!

Kemény kritikák érték a pakisztáni igazságszolgáltatást, miután a múlt héten egyebek mellett gyilkossági kísérlettel, hivatalos személy elleni erőszakkal és államügyekbe való beavatkozással gyanúsítottak meg egy kilenc hónapos kisfiút. A sajtóban Músza Khan és Mohammed Músza néven is emlegetett gyereket 50 ezer pakisztáni rúpia (több mint 110 ezer forint) óvadék ellenében helyezték szabadlábra. A héten azonban a szülei elrejtették az igazságszolgáltatás elől.

A gyerek egyike annak a körülbelül harminc embernek, akik ellen egy állítólagos gáz- és áramlopási ügyben indult eljárás a pakisztáni Lahore-ban. A meggyanúsítottak között ott van a gyerek apja és nagyapja is.

Az egész még január végén történt, amikor a helyi gázszolgáltató emberei rendőrökkel együtt felkeresték a kisfiú és családja lakóhelyét, hogy kikapcsolják a szolgáltatásokat, az ott lakók ugyanis nem fizették a számlákat, és a gyanú szerint lopták az áramot és a gázt. A rendőrökre azért volt szükség, mert ilyen esetekben előfordul, hogy a szolgáltatók emberei erőszakkal szembesülnek.

Itt is ez történt, a helyiek megdobálták őket kővel, ezután indult a nyomozás 30 itteni lakos, köztük a kisfiú, apja, illetve nagyapja ellen. A nagyapa szerint a rendőrök több alkalommal is megjelentek a lakásuknál, és keresték a fiút, és amikor elmondták nekik, hogy egy egyévesnél fiatalabb kisgyerekről van szó, akkor közölték, hogy a szülei vigyék be a bíróságra, hogy megállapíthassák az óvadékot.

A család ügyvédje szerint a rendőrök „vakon” gyanúsították meg az emberölési kísérlettel és más bűncselekményekkel a kisfiút, és az ügy mögött valójában a lakóhely tulajdonosa és bérlői – köztük a gyerek családja – közötti vita áll, írja a kanadai Globe and Mail.

Az egyik rendőr szerint ugyanakkor a kisfiú családja nem mond igazat. Ők valójában egy nagyobb fiút keresnek, akit szerintük a család bújtat, és a kilenc hónapos kisgyereket csak a figyelem elterelése miatt vitték be a bíróságra. Ezt a gyerek nagyapja tagadja.

"A rendőrség bosszúból cselekedett. Most személyesen próbálják elrendezni az ügyet, ezért elküldtem az unokámat Fajszalábádba, hogy ott vigyázzanak rá”– idézte a Reuters a nagyapát. A gyereknek legközelebb április 12-én kellene bíróság elé állnia, de a nagyapja szerint nem valószínű, hogy elviszik. A kisfiú azt is csak sírva viselte el, hogy ujjlenyomatot vettek tőle előző héten.

Forrás: AFP/Str

A gyerek a múlt heti tárgyaláson előbb tejet szopott egy cumisüvegből, majd az újságírók mikrofonjait próbálta megfogdosni, miközben a nagyapja interjút adott. „Még azt sem tudja, hogy fogja meg rendesen a cumisüveget, hogyan dobálhatná kővel a rendőröket?” – kérdezte a nagyapa.

Az ügy a Reuters szerint a pakisztáni igazságszolgáltatás működésképtelenségére világít rá. A rosszul kiképzett és alulfizetett rendőröket gyakran vádolják korrupcióval és jogsértéssel. Sok rendőr még egy bűnügyi jelentést sem tud megfogalmazni. A rendőri vezetés szerint viszont ez nem az ő hibájuk, hanem az a gond, hogy a kormány nem biztosít elegendő forrást a működésre. Az idén a pakisztáni hadsereg költségvetése hatmilliárd dollárra rúg, míg a rendőröknek összesen 686 millió dollárnyi összeget különítettek el.

Az ügyben hivatalos vizsgálat indult, amelynek során egy rendőrt már felfüggesztettek az állásából. A család ügyvédje szerdán azt mondta az AP híradása szerint, hogy a rendőrök közölték vele, várhatóan megszüntetik a gyerek ellen indult nyomozást.