Negyvenezer orosz katona sorakozott fel az ukrán határnál

NATO műholdkép orosz erők az ukrán határnál
Tüzérségi osztály Novocserkaszkban, az ukrán határtól 50 km-re
Vágólapra másolva!
A NATO műholdfelvételei szerint 35-40 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határ mentén, a felvételeken több száz tankot és különböző harci járművet lehet látni. A NATO szerint 12 órán belül támadásba tudnának lépni. 
Vágólapra másolva!

A NATO nyilvánosságra hozott műholdfelvételei alapján orosz vadászgépek, helikopterek, tüzérségi járművek és szárazföldi csapatok állomásoznak az ukrán határnál – írja a Guardian. A NATO szerint az orosz haderő 12 órán belül harckészültségbe kerülhet.

A felvételeken több száz tankot és harci repülőgépet lehet látni, mindössze 50 kilométerre az ukrán határtól. A NATO az elmúlt két hétben készítette el a felvételeket, és közlésük szerint februárban még nyoma sem volt a hadseregnek az érintett részen. Ennek ellenére Oroszország korábban azt állította, hogy semmi különös nincs a csapatmozgásokban.

Szu-27/30, Szu-24 és MiG-31-es vadászgépek a Buturlinovka légibázison, 150 km-re az ukrán határtól - további felvételekért kattintson a képre! Forrás: AFP/Digital Globe

A Guardian szerint azért is jelzésértékűek a felvételek, mert például egy olyan mezőn állomásozik 21 helikopter, ahol semmilyen hangár vagy infrastruktúra nincs. A NATO szerint 35-40 ezer katona állhat harcra készen az ukrán határnál. A csaptok egy órán belül el tudnák érni az ukrán határt.

A NATO szerint azért is adnak aggodalomra okot a felvételek, mert az orosz haderő szerintük a Krím félszigetig, vagy akár Odesszáig is bevonulhatna. „Miközben beszélek, mintegy 40 ezer orosz katona van felsorakozva az ukrán határ mentén. Nem hadgyakorlaton vesznek részt, készen állnak a csatára. Látjuk a műholdfelvételeken, nap mint nap” – mondta az NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen. Az orosz külügyminisztérium azonban továbbra is azt állítja, hogy semmi rendkívüli nincs ebben.

Tüzérségi osztály Novocserkaszkban, az ukrán határtól 50 km-re - további felvételekért kattintson a képre! Forrás: AFP/Digital Globe