Berlusconi idősek ápolásával válthatja ki a büntetését

Vágólapra másolva!
Egy Milánóhoz közeli idősek otthonában végezhetne közhasznú munkát, és ezzel tölthetné le büntetését az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő.
Vágólapra másolva!

Az olasz püspöki kar napilapja, a l'Avvenire honlapján jelent meg először az információ, amely szerint az illetékes milánói bíróság már kiválasztotta a közmunka helyszínét. E szerint magatehetetlen időseket ellátó otthonról lenne szó, amely nincsen messze Berlusconi Arcoréban levő villájától. Az adócsalásért tavaly augusztusban elítélt, idén 78 éves politikusnak hetente egyszer fél napot kellene dolgozni.

Silvio Berlusconinak összesen tíz és fél hónapot kellene eltöltenie a közhasznú munkával vagy házi őrizetbe kerül. A végleges döntést a bíróság a csütörtökön kezdődő tárgyaláson hozza meg. Berlusconi közhasznú munkavégzés esetén sem hagyhatja el a lakókörzetét, éjszaka otthon kell tartózkodnia, és nem találkozhat büntetett előéletű személyekkel

A politikus egyébként ősszel maga kérte, hogy házi őrizet helyett közmunkával tölthesse le büntetését. Később azonban a Forza Italia jobbközép párt elnöke többször azt hangoztatta, hogy egész Olaszország számára nevetséges lenne, ha őt, aki annyit tett vállalkozóként, politikusként és sportemberként is Itáliáért, közmunkavégzésre ítélnék.

A négyszeres volt olasz kormányfőt november 27-én zárták ki az olasz parlamentből. Idén márciusban kiegészítő büntetésként két évre eltiltották a közhivataloktól, amellyel kizárták a májusi európai választásokban való részvételtől is. Április elején Silvio Berlusconi Giorgio Napolitano olasz államfő ismételt segítségét kérte ahhoz, hogy az olasz jobbközép vezetőjeként megtarthassa politikai mozgásterét. Napolitano azonban nemet mondott a kérésre.

Silvio Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságánál is fellebbezett, ám az kedden elutasította azt a kérését, hogy az olasz bíróságnak ellentmondva engedélyezze az európai választásokon való részvételét.