Az ukránok kisöpörték Harkivból a szakadár oroszokat

Vágólapra másolva!
Ukrajnában tegnap szakadár oroszok elfoglaltak kormányzati épületeket Harkivban és Donyeckben, ma az ukrán belügyminisztérium csapatot küldött az épületek visszafoglalására. A szakadárokat kisöpörték, vér nem folyt.
Vágólapra másolva!

Az ukrán belügyminisztérium "terrorellenes" műveletet kezdett kedden reggel a kelet-ukrajnai Harkiv városában, ahol a szakadárok előző nap kikiáltották a "harkivi népi köztársaságot".

A rendőrség lezárta a város központját, és azt kérte a helyi lakosságtól, hogy "ne nyugtalankodjon", mert mihelyt véget ér az akciót, megnyitják a városközpontot.

Az ukrán média helyszíni jelentései szerint a rendőrség kora reggel megostromolta, és már meg is tisztította a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét. Egy ottani újságíró arról tájékoztatott a Facebook-oldalán, hogy egyetlen puskalövés sem dördült el, és a hatóságok mintegy 70 oroszbarát épületfoglalót őrizetbe vettek.

Az ukrán belügyminisztérium Jaguár nevű egységei felszabadították az épületet, és az őrizetbe vetteket kijevi és poltavai fogdákba szállították. A kommandósok "lövések és áldozatok nélkül végzik munkájukat", készen állnak arra, hogy akcióba lépjenek bárhol Kelet-Ukrajnában, hogy "ártalmatlanná tegyék a bűnözőket" – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A harkivi hatósági fellépés előtt a rendőrség különleges egységei megérkeztek Ukrajna három keleti és déli megyéjébe, Harkivba, Luhanszkba és Donyeckbe.

Harkivban hétfőn szakadárok kikiáltották a "harkivi népi köztársaságot". A megye Ukrajnától való elszakadását követelő oroszbarát aktivisták, akik magukat megválasztották a megyei tanács "képviselőinek", közölték, hogy átvesznek minden hatáskört az állami intézmények irányítása fölött. Ugyancsak hétfőn, Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok kikiáltották a "független donyecki köztársaságot".