60 embert ejtettek túszul oroszbarát aktivisták

Vágólapra másolva!
Oroszbarát szakadárok tartanak fogva 60 embert a kelet-ukrajnai Luhanszkban - állítja az ukrán biztonsági szolgálat. Szerintük az épületüket fegyverekkel és robbanóanyagokkal fenyegetik, az oroszbarát aktivisták viszont tagadják ezt.
Vágólapra másolva!

Aláaknázták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) megszállva tartott épületét az oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai Luhanszkban. A biztonsági szolgálat szerint a szeparatisták az épületben fegyverekkel és robbanóanyaggal fenyegetve mintegy hatvan embert tartanak erőszakkal fogva.

Az SZBU felszólította a szakadárokat, hogy tegyék le fegyvereiket, aknamentesítsék az épületet és eresszék el túszaikat.

Az oroszbarát aktivisták viszont tagadják a vádakat. "Nincs robbanóanyag, nincsenek túszok. Nincs szükségünk túszokra ahhoz, hogy elérjük azt, amit akarunk" - mondta egyikőjük, aki az akció koordinátorának nevezte magát.

Luhanszkban az SZBU épületét vasárnap szállta meg a jelenlegi kijevi vezetés ellenzőinek egy radikális csoportja. Helyszíni jelentések szerint egy álarcos oroszbarát épületfoglaló kedden lapáttal leverte az ukrán címert az épület tetejéről. A hivatal elé a szakadárok barikádokat emeltek, amelyeket napközben erősítgettek.

Néhány tucatnyian a járdát az úttesttől elválasztó fémkorlátot bontották, és annak darabjait is beépítették barikádjaikba. Néhány száz maszkot viselő, botokkal, baseball ütőkkel felfegyverzett tagjuk pedig az utat igyekezett eltorlaszolni a járművek előtt. Elterjedt ugyanis a híre, hogy a közeli Metalliszt faluból páncélozott járművek indulnak Luhanszk felé.

A feszültség ismét növekedett Ukrajnában, miután Harkivban hétfőn a szakadárok kikiáltották a harkivi népi köztársaságot. A megye Ukrajnától való elszakadását követelő Moszkva-párti aktivisták, akik magukat megválasztották a megyei tanács képviselőinek, közölték, hogy átveszik az állami intézmények irányítását. Ugyancsak hétfőn, Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszálló oroszbarát szakadárok kikiáltották a független donyecki köztársaságot.