Donyeck is elszakadt Ukrajnától

Vágólapra másolva!
Több kelet-ukrajnai városban az oroszbarát tüntetők megrohamozták a középületeket. Donyeckben feloszlatták a megyei tanácsot és kikiáltották a térség függetlenségét. Egyúttal jelezték, hogy Oroszországhoz akarnak csatlakozni.
Vágólapra másolva!

A kelet-ukrajnai Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszálló oroszbarát tüntetők kikiáltották a "független donyecki köztársaságot". Erről az úgynevezett népi tanács döntött rendkívüli ülésén. A testület úgy határozott, hogy a terület csatlakozik Oroszországhoz. A hivatal erkélyére kifüggesztették a "donyecki köztársaság zászlaját". Az épület előtt a tüntetők által épített barikád mellett gyúlékony keverékkel teli hordók állnak. Az oroszbarát aktivisták közölték, meggyújtják a hordókat, ha támadás éri őket.

Az oroszbarát tüntetők a megyei adminisztráció épületét vasárnap szállták meg Donyeckben. Eredetileg a megye törvényesen megválasztott tanácsától követelték, hogy hozzon döntést a terület Ukrajnától való elszakadásáról. A megyei tanács képviselői azonban nem ültek össze tanácskozni, ezért a szakadárok önhatalmúlag megfosztották őket mandátumuktól, és megalakították saját népi tanácsukat.

Fegyvereik is vannak

Donyeckben a megyei tanács épületén kívül megrohamozták és elfoglalták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi központját is – jelentette az ukrán Veszti internetes oldal. A térség egy másik városában, Luhanszkban az SZBU épületét elfoglaló tiltakozók megszerezték az ott tárolt fegyvereket is.

Az ukrán lap szerint az oroszbarát szakadár tüntetők éppen megerősítik az épület védelmét, hogy visszaverjenek egy esetleges ostromot. A városban korábban a tüntetők a megyei adminisztráció épületét szállták meg. Luhanszkban tüntetők úttorlaszt emeltek, míg a rendőrséget "harci készültségbe" helyezték, és lezárták a városba vezető utakat.

A tüntetők vasárnap ebben a két városban és Harkovban is betörtek a helyi önkormányzat épületeibe.

Az oroszbarát aktivisták célja a kelet-ukrajnai tüntetésekkel és épületfoglalásokkal, hogy előidézzék orosz csapatok behatolását az országba – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormánya hétfői tanácskozásán. Szerinte az épületeket elfoglaló "radikálisok" külföldi kormányok különleges erőivel működnek együtt.

Kikiáltották a függetlenséget

Donyeck után a kelet-ukrajnai Harkivban is kikiáltották a szakadárok hétfőn a "köztársaságot". A megye Ukrajnától való elszakadását követelő oroszbarát aktivisták, akik magukat megválasztották a megyei tanács "képviselőinek", közölték, hogy átvesznek minden hatáskört az állami intézmények irányítása fölött.