Bekeményítő Orbánról írnak a Washington Postban

Vágólapra másolva!
A nyugati típusú demokráciából kiábrándult Orbán nem áll meg hatalma megszilárdításában – véli egy neves amerikai külügyi kutató. 
Vágólapra másolva!

A következő négy évben Orbán a hatalma megszilárdításán fog dolgozni, amihez le kell győznie a hatalmát veszélyeztető személyeket, illetve az előtte álló akadályokat – írta Charles Gati, a Johns Hopkins Külügyi Intézet kutatója hétfőn a magyarországi választásokról szóló elemzésében, amely a Washingtonpost.com-on jelent meg.

Gati szerint mivel Orbán kiábrándult a nyugati típusú demokráciából, csorbítani fogja az Alkotmánybíróság megmaradt jogköreit, és a még megmaradt budapesti bázisú szabad sajtót is ki akarja majd iktatni. Bár Gati szerint Orbán eddig elfogadta a NATO biztonsági ernyőjét, és az EU pénzügyi előnyeit, továbbra is figyelmen kívül fogja hagyni a nyugati tanácsokat és figyelmeztetéseket.

A nyugati vezetőknek fontosabb dolgokkal kell foglalkozniuk, ezért kénytelenek lesznek elviselni Orbánt, ugyanakkor résen kell lenniük, mert ha nem figyelnek a Magyarországon, Törökországban és Görögországban (vagy akár hamarosan Lengyelországot is meg lehet említeni) tapasztalt Nyugat-ellenes tendenciákra, akkor hamarosan izolálva találhatják magukat az egyre inkább ellenséges világban – írta a kutató.