Magyar üzletember is belekeveredett az ukrán milliárdos büntetőügyébe

Vágólapra másolva!
Egy magyar férfit is vádolnak az ukrán milliárdos, Dmitro Firtas büntetőügyében. A vád szerint Firtas és öt külföldi állampolgár 2006-tól kenőpénzek fizetésével, zsarolással és megfélemlítéssel szereztek meg különböző indiai tisztségviselőknél titánbányászati jogokat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok vádat emeltek egy magyar üzletember ellen is a Dmitro Firtas vezette bűnszövetkezet ügyében, és szerintük legalább egy magyarországi cég is érintett abban a bűnügyben, amely miatt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az ukrán oligarcha ellen.

A vád szerint Firtas és öt további külföldi állampolgár – egy másik ukrán, két indiai, egy Srí Lanka-i és egy magyar, a 75 éves K. A. 2006-tól kenőpénzek fizetésével, zsarolással és megfélemlítéssel szereztek meg különböző indiai tisztségviselőknél titánbányászati jogokat Ándhra Prades szövetségi államban.

Kenőpénzként összesen legalább 18,5 millió dollárt készültek kifizetni, végül 2010 júliusáig ténylegesen 10,6 milliót utaltak át 57 tranzakcióban. A kenőpénzek kifizetését Firtas beosztottai úgy tüntették fel hivatalos iratokon, mintha legális üzleti átutalások lennének, és az átutalásokhoz amerikai pénzintézeteket is felhasználtak. A bányaberuházás hasznaként, titántermékek értékesítéséből évi 500 millió dollár forgalmat reméltek. Eladtak volna egy meg nem nevezett chicagói cégnek is.

A hat vádlott közül csak Firtast fogták el, jelenleg óvadék ellenében szabadlábon van Bécsben, a többiek szökésben. Az egyik indiai az újdelhi parlament egyik képviselője, aki a bűncselekmények idején az Ándhra Predes-i kormány egyik tisztségviselője volt. A vád ellenük összeesküvés kenőpénzek fizetésére, zsarolásra és pénzmosásra.

Az FBI közleménye szerint a magyar üzletember felügyelte az egész vállalkozást, és Firtassal együtt tárgyalt indiai kormánytisztviselőkkel, valamint a meg nem nevezett amerikai cég képviselőivel. A vád képviselője követeli Firtas konglomerátumbeli érdekeltségeinek és vagyonának elkobzását, valamint mind a hat gyanúsítottól a kenőpénzként kifizetett 10,6 millió dollárt.

Dmitro Firtas gázoligarchát 2006 óta kereste az FBI, az USA kérésére tartóztatták le Bécsben, március közepén. Firtas a Group DF holding tulajdonosa, 673 millió dolláros vagyonával (körülbelül 154 milliárd forint) a 14. leggazdagabb ember Ukrajnában. Tagja a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök által fémjelzett Régiók Pártjának. Az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban.