Visszaköltöznek néhányan az egyik fukusimai szellemvárosba

2014.04.01. 10:52

Április elsején lejár a három éve kihirdetett evakuálási rendelet, így 357 helyi lakos visszaköltözik a Fukusimától 20 kilométerre lévő településre.

Japánban kedden feloldották a tilalmat a fukusimai atomerőműhöz közeli egyik területen, így a lakosok a három évvel ezelőtti nukleáris katasztrófa óta most először visszaköltözhetnek otthonukba. A miniszterelnöki kabinet egyik illetékese bejelentette, hogy az evakuálási rendelet április 1-jén veszti hatályát, és 117 háztartást, 357 tamurai lakost érint.

A hatóságok azután döntöttek a tilalom feloldása mellett, hogy a radioaktív sugárzás kellően alacsony szintre mérséklődött Tamurában. A kitelepített lakosok ennek ellenére megosztottak azzal kapcsolatban, hogy visszatérjenek-e, vagy sem, egyesek ugyanis aggódnak az egészségükért.

A 38 ezres városban, amelynek nagy része a kitelepítési zónán kívül fekszik, új iskolákat és üzleteket építenek a visszaköltözők számára. A menekültek havi 100 ezer jent (216 ezer forintot) kapnak a kormánytól, a visszatelepítettek pedig egyszeri 900 ezer jenben (1,94 millió forintban) részesülnek, és a hazaköltözés után még egy évig kapják a havi juttatást.

Az északkelet-japáni Tamura 20 kilométerre fekszik a 2011. március 11-én történt nagy erejű földrengés és szökőár miatt súlyosan megrongálódott Fukusima-1 atomerőműtől. A természeti katasztrófa következtében jelentős mennyiségű sugárzó részecske került ki a szabadba, emiatt több mint százezer embert kellett kitelepíteni a környékről.

A kormány irányelvei szerint az erőmű közelében fekvő területek akkor nyilváníthatók ismét lakhatónak, ha senki sincs kitéve évi 20 millisievert feletti sugárdózisnak. A hatóságok hivatalosan azt szeretnék elérni, hogy a sugármentesítési munkálatokkal évente 1 millisieverttel csökkentsék ezt a szintet.
A menekültek közül sokan még mindig – az atomerőmű-balesetet kiváltó, több mint 18 ezer emberéletet követelő katasztrófa után három évvel is – ideiglenes szálláson vagy rokonoknál laknak, az atomerőműhöz közeli települések az utóbbi években szellemvárosokká váltak.