Nem a széf ölte meg a palesztin nagykövetet

Vágólapra másolva!
A szakértői vizsgálatok még tartanak, de a kísérleti robbantások alapján kizárják, hogy a széf biztonsági berendezése okozta volna a robbanást. A nagykövetségen talált fegyvereket nem használták bűncselekményeknél.
Vágólapra másolva!

Nem a prágai palesztin nagykövetség páncélszekrényét védő biztonsági rendszer okozta Dzsamál Mohamed Dzsamál nagykövet halálát a január elsején történt robbanáskor – mondta Andrea Zoulová, a prágai rendőrség szóvivője a vizsgálat eddigi eredményeire hivatkozva.

A rendőrség néhány nappal a robbanás után kizárta terrorcselekményt. A helyi lapok eddig azt írták, hogy a diplomata ismeretlen okok miatt hibát vétett a páncélszekrény kinyitásakor, és annak biztonsági berendezése robbant fel. Ám a rendőrség szerint a szakértők kísérleti robbantása azt bizonyította, hogy nem a széfben történt a robbanás. A szóvivő nem pontosította, hogy akkor mi is robbant fel a diplomáciai képviseleten. Zoulová szerint a vizsgálatok még nem zárultak le, részletesebb eredmény pedig néhány héten belül várható.

A cseh rendőrök 12 fegyvert is találtak a prágai palesztin nagykövetség épületében. A ballisztikai vizsgálatok alapján a rendőrség kizárta, hogy azokat csehországi bűncselekményeknél használták volna. A palesztinok hivatalosan elnézést kértek a nagykövetségükön tartott, be nem jegyzett fegyverek miatt. Azt állították, hogy azokat a nyolcvanas évek elején a szocialista Csehszlovákia ajándékozta az akkori palesztin vezetőknek, és a diplomáciai képviseleten maradtak.