A tengert lövi a két Korea

Vágólapra másolva!
Észak gyakorlatozik, dél visszalőtt.
Vágólapra másolva!

Lőgyakorlatot kezdett Észak-Korea hadereje, és a tüzérségi lövedékek egy lakott dél-koreai sziget közelében csapódtak a tengerbe. A szöuli vezérkar szerint az észak-koreai lövedékek nem találtak el se szárazföldi, se katonai létesítményt. Bengnjong és Jonpjong szigetének lakóit utasították, hogy vonuljanak az óvóhelyekre. A lövésekre Dél-Korea tüzérséggel válaszolt. A lövések a jelek szerint egyelőre nem konkrét célpontok ellen irányulnak. "Jelenleg a két fél a tengerbe lő" – közölte a vezérkar szóvivője.

A gyakorlat előtt néhány órával Phenjan faxon értesítette a második dél-koreai flotta főhadiszállását, hogy a nap folyamán "éles lőgyakorlatot" tart a Sárga-tengeren, és hajózási tilalmat rendelt el a térségben. Észak-Korea legutóbb március 4-én bocsátott fel rövid hatótávolságú rakétákat, ezek a nyílt tengeren csapódtak a vízbe. Dél-Korea szerint az provokatív válasz volt a térségben zajló amerikai–dél-koreai hadgyakorlatra. A rakétakísérlet idején egy kínai gép repült át a terület felett, több mint 200 utassal a fedélzetén.

Észak-Korea vasárnap újabb nukleáris kísérletekkel fenyegetőzött, mert az ENSZ nyilatkozatban ítélte el Phenjan legutóbbi rakétakísérleteit. A nyilatkozat szerint nem kizárt a nukleáris kísérletek új formája, hogy megerősítsék az ország nukleáris elrettentési képességét. A kísérletet feltehetően egy robbanófejhez nem elegendő mennyiségű atomtöltettel hajtanák végre. Phenjan állítólag még nem rendelkezik a rakétára erősíthető "mini atombomba" előállításához szükséges technológiával.