Medvegyev nem fogadja el az ukrán kormányt

Vágólapra másolva!
Az orosz kormányfő szerint még mindig Janukovics az ukrán elnök.
Vágólapra másolva!

Oroszország kész fejleszteni a kapcsolatait Ukrajnával, de nem a szerinte alkotmánysértő módon hatalomra került emberek csoportjával – közölte Dmitrij Medvegyev vasárnap a Facebook közösségi oldalon. Az orosz kormányfő azt írta: "Ukrajna számunkra nem az embereknek az a csoportja, amely vért ontott a Majdanon (a kijevi főtéren), magához ragadta a hatalmat az alkotmány és országa más törvényeinek megsértésével. Ez (Ukrajna) az egész ország. Nagyon különböző emberek: ukránok, oroszok, tatárok, zsidók. Különböző népek, akik egyetértésben élnek."

Dmitrij Medvegyev elismerte, hogy Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő tekintélye "gyakorlatilag megsemmisült", de az orosz miniszterelnök szerint ez nem változtat azon a tényen, hogy az ukrán alkotmány alapján Janukovics Ukrajna törvényes elnöke. Medvegyev szerint ha az ukrán politikust országában bűnösnek tartják, akkor alkalmazzák vele szemben a közjogi felelősségre vonási eljárást, és állítsák bíróság elő az ukrán alaptörvény 11. cikkelye alapján. "Minden más önkény. Hatalomátvétel. Az ilyen rend igen bizonytalan, és újabb államcsínnyel, újabb vérontással végződik" – vélekedett az orosz kormányfő.

Dmitrij Medvegyev először nyilvánított véleményt azóta, hogy a Kijevben nemrég megbuktatott Viktor Janukovics pénteken a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban először megjelent a nyilvánosság előtt, miután elmenekült Ukrajnából. A politikus a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy továbbra is Ukrajna törvényes államfőjének tartja magát, és küzd országa jövőjéért. Az orosz kormányfő azzal kapcsolatosan is először fejtette ki véleményét, hogy országa parlamentjének felsőháza szombaton felhatalmazta Vlagyimir Putyin elnököt, hogy fegyveres erőt alkalmazzon Ukrajna területén "a társadalmi-politikai helyzet stabilizálásáig" az ott élő "orosz honfitársak" védelmében.