Feszült csend borult a krími házakra

Szimferopol, krím, repülőtér, fegyveres
Szimferopol, 2014. február 28. Fegyveres katonák őriznek egy épületet a nemzetközi repülőtéren Szimferopolban, a Krími Autonóm Köztársaság fővárosában 2014. február 28-án. (MTI/AP/Andrev Lubimov)
Vágólapra másolva!
A Krím félszigeten csúcsosodik ki az ukrajnai válság. A zömében oroszok lakta terület nem ismeri el az új Kijevi vezetést, és sokan Putyintól várnának segítséget. A helyiek a tévét figyelik, remélik, hogy egyik fél sem kezd erődemonstrációba.
Vágólapra másolva!

„Nem igazán érezzük magunkat biztonságban, Kijev vagy Európa védelmére várunk” – írta az Origónak Arzi Oszmanova, aki a Krím félszigeten, Bahcsiszerájban lakik. Ez a terület most az ukrán válság gócpontja: főleg orosz és tatár nemzetiségűek lakják, akik között korábban is voltak feszültségek. A jobbára Európa-párti tatárok az új ukrán vezetést támogatják, amelyet a krími oroszok nem ismernek el, a helyi oroszok frissen alakított regionális kormányát viszont a helyi tatárok tekintik semmisnek. A félszigeten az utóbbi napokban több helyen ismeretlen fegyveresek jelentek meg, és a feszült helyzetet nem enyhíti az sem, hogy a félszigeten lévő Szevasztopolban van Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti támaszpontja.

Fegyveres katonák a Krím félszigeten Forrás: AFP/Viktor Drachev

„Itt feszült csönd van” – írta Arzi Oszmanova. Náluk ugyan a boltok nyitva vannak, de a buszok nem közlekednek Szimferopol felé, az utcák üresek. „Mindenki a tévé előtt ül, próbálja megérteni, mi is folyik itt.” Csakhogy sokan orosz adókat néznek, amik szerinte orosz propagandát sugároznak. Ő attól tart, hogy ha Kijev vagy Brüsszel nagyon a sarkára áll Ukrajnával kapcsolatban, akkor Putyin „második Abháziát” csinál a Krímből (Abházia a Szovjetunió felbomlása óta konfliktusos terület, legutóbb 2008-ban volt grúz–orosz háború színtere), holott az, mint mondta, kétséget kizáróan Ukrajna része. „Ha a magyar kormány tud ebben segíteni, kérje meg őket a nevemben” – írta.

Egy szevasztopoli angolnyelv-tanár, aki a nevét sem akarta elárulni, arról beszélt, hogy nem szeretné, ha odamennének az orosz katonák. Telefonon azt mondta, hogy az emberek többsége hasonlóan gondolkozik. Az utcákon alapvetően nem észlelni semmi különöset, bár a városközpont le van zárva, de sokan inkább otthon maradnak, és várják, mi lesz az egészből – mondta.

Oroszbarát tüntetők Szimferopolban Forrás: AFP/Genya Savilov

A Szimferopolból származó Irina azonban másként gondolkodik. Az orosz nemzetiségű nő azt mondta az Origónak, hogy neki például esze ágában sincs közeledni az EU-hoz, és utálja a Kijevben hatalomra került új kormányt. Ő inkább az oroszokhoz húz, de szerinte a függetlenség lenne a megoldás.

A városában, Szimferopolban csütörtökön összecsapások is voltak az oroszbarát és a tatár tüntetők között, a több helyütt megjelent ismeretlen fegyveresek pedig ellenőrzőpontokat állítottak fel az utakon, és volt, ahol körbekerítették az ukrán határőröket. Az új kijevi vezetés emiatt orosz beavatkozásról beszél, és szükségállapot bevezetését fontolgatja, a helyiek viszont azt állítják, hogy a fegyveresek a krími oroszok megbízásából akarják megvédeni a területet az ukrán nacionalistáktól.

Forrás: Free Vector Maps

A Krím félszigetről itt olvashat bővebben, a pénteki legfrissebb krími eseményekről pedig percről percre tudósításunkban tájékozódhat.