Janukovics: Nem adtam tűzparancsot

Viktor Janukovics, ukrajna, kijev
Rosztov-na-Donu, 2014. február 28. Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök sajtóértekezletet tart a dél-oroszországi Rosztov na Donuban 2014. február 28-án. (MTI/AP/Pavel Golovkin)
Vágólapra másolva!
Az új kormány illegitim, és a pénteki egyezség végrehajtását követeli. Többek között erről beszélt Viktor Janukovics elmenekült ukrán elnök oroszországi sajtótájékoztatóján. Janukovics kitart amellett, hogy ő az elnök, és az új kormány illegitim. Szerinte népszavazást kellene tartani, és azt is mondta, nem fog orosz katonai segítséget kérni, Ukrajna egysége pedig sérthetetlen. Bocsánatot is kért, amiért nem tudta fenntartani a rendet.
Vágólapra másolva!

Senki nem váltott le, kényszerből voltam kénytelen elhagyni Ukrajnát az engem és a családomat ért fenyegetések miatt - mondta Viktor Janukovics ukrán elnök, aki a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban tartott sajtótájékoztatót pénteken. Szerinte amikor Kijevből Harkovba ment, rá is lőttek automata fegyverekkel, de hozzá hű katonatisztek megóvták az életét.

Janukovics szerint az országban a kisebbséget képviselő nyugat-bérenc fasiszta gonosztevők vették át az uralmat, ő továbbra is a múlt pénteki megegyezést tartja érvényesnek. Ennek részleteit külön elsorolta, kiemelve az utak és a közhivatalok tüntetőktől való megszabadítását, a fegyverek visszaadását. Közölte, decemberben szeretne előrehozott választást tartani, és azt is javasolta, hogy tartsanak népszavazást az ukrajnai helyzetről.

Elfogadhatatlan a katonai akció

Azt is mondta, Ukrajnában törvénytelenség, káosz uralkodik, és hatalmi űr tátong, az ideiglenes kormány pedig illegitim, ezért nem is vesz részt a május 25-re kiírt választásokon. Bocsánatot kell kérnem az ukrán emberektől, a történtek miatt, mert nem volt elég erőm, hogy fenntartsam az stabilitást, és megakadályozzam ezt a felfordulást - mondta.

Azt is mondta, soha nem adott parancsot a rendőröknek, hogy lőjenek a tüntetőkre, azok csak önvédelemből lőttek szerinte.

Janukovicsot több mint egy órán keresztül faggatták az újságírók Rosztov-na-Donuban.

Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Fog-e kérni orosz katonai segítséget, és mikor tér vissza Ukrajnába? – kérdezték többek között. Janukovics erre azt mondta, ebben a helyzetben bármilyen katonai akció elfogadhatatlan. Nem fog ilyet kérni, hisz abban hogy Ukrajnának egyben kell maradnia. Hazamenni akkor fog, ha biztosítani tudják az ő és a családja biztonságát.

"Nem engem győztek le, hanem az ukrán népet" - reagált, amikor azt kérdezték tőle, nem gondolja-e, hogy veszített?

Nem mondtam le, és életben vagyok

Megkérdezték tőle azt is, hogy miért tartja még midig elnöknek magát, amikor már semmi gyakorlati hatalma, és nem engedelmeskednek neki az állam végrehajtó szervei. Janukovics kitartott amellett, hogy a törvények szerint ő az elnök, mert erőszakkal nem lehet leváltani. Az időközben elfogadott törvények szerinte érvénytelenek, mert nem írta alá őket. "Nem mondtam le, és életben vagyok", szerinte így az alkotmány értelmében továbbra is ő az elnök.

Az elnök azt mondta, azért ment Rosztov-Na-Donuba, mert ott lakik egy barátja és nála szállnak meg. A Krím félszigeten történtekkel kapcsolatban pedig a „a kijevi radikális gengsztereket” okolta. Szerinte a krímiek csak meg akarják védeni magukat, családjukat és otthonukat. Üzent is nekik, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. A félszigetnek Ukrajna részének kell maradnia az autonómia megtartása mellett - mondta.

Csoda, hogy Putyin hallgat

Személyesen nem találkozott Putyinnal, de telefonon beszéltek, miután Oroszországba ért - mondta. Csodálkozik, hogy Putyin még nem reagált az ukrajnai eseményekre. „Ismerve személyiségét, meg vagyok lepve, hogy még mindig visszafogja magát és csendben van.”

Azt is mondta, soha nem adott parancsot a rendőröknek, hogy lőjenek a tüntetőkre, azok csak önvédelemből lőttek szerinte.

Megkérdezték az elmenekült elnököt, hogy mi lesz Kijev melletti birtokán élő állatokkal. Erre azt mondta, hogy 1999 óta lakott ott, és hivatalosan is az övé az épület. Korábbi elnökök is engedélyezték, hogy ott éljen az állami tulajdonú területen, majd 3,7 millió dollárért meg is vásárolta magának. „Mindenemet eladtam, hogy megvehessem, majd felújítottam.”

A sajtótájékoztató végén megfenyegette a kijevi kormányt: „Vessenek véget ennek a botránynak, mert felelni fognak érte!”

Janukovics a múlt péntek óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Szombaton elmenekült Kijevből, azóta nem lehetett tudni, pontosan hol van. Távollétében az új ideiglenes kijevi vezetés nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene tömeggyilkosságok miatt, de az elnök jelezte, hogy továbbra is ragaszkodik posztjához, és illegitimnek tartja az új kijevi vezetést. Janukovics az oroszokhoz fordult segítségért, akik közölték, garantálják a biztonságát, amíg orosz felségterületen van.

Az ukrajnai eseményekről élő tudósításunkban tájékozódhat.