Ferenc pápa: Nem szabad elítélni az elváltakat

Vágólapra másolva!
A pápa szerint inkább szeretet kell mutatni azok felé, akiknek tönkrement a házasságuk.
Vágólapra másolva!

Az egyházfő a gyakran kudarcot valló szerelmekről beszélt a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott mise homíliájában, amelyben azt mondta, hogy a "szerelem jó, a házasság jó, a családalapítás jó dolog". Kijelentette: nem szabad elítélni azt, akinek tönkrement a házassága, ítélkezés helyett szeretetet kell mutatni.

A templomban házasságot kötött, majd elvált hívők egyházba való visszafogadása régóta napirenden szerepel. Ez lesz az egyik téma az egyházfő által októberre kitűzött rendkívüli püspöki szinóduson is, amely a családról szól.

A kérdéssel már XVI. Benedek is foglalkozott. A német pápa a 2012-ben Milánóban tett látogatásán úgy fogalmazott, "az elváltak az egyház részei".

Tavaly októberben a német Freiburg egyházmegyéje lelkipásztori irányelveket bocsátott ki az elvált hívőknek a szentségekben való részesítéséről. A Vatikán nevében erre Gerhard Ludwig Müller, a Hittani Kongregáció prefektusa válaszolt, és az irányelvek visszavonását sürgette. Elemzők akkor úgy látták, Freiburg megelőzte az októberi szinódus esetleges döntését.