Robbanásközeli az ukrán-orosz helyzet

kijev tüntetés ukrajna
Vágólapra másolva!
Feszült helyzet alakult ki Urkajna és Oroszország határán, miután az oroszok rendkívüli harckészültségi gyakorlatba kezdtek, valamint orosz fegyveresek elfoglalták az Ukrajnához tartozó Krími Köztársaság parlamentjének épületét.
Vágólapra másolva!

Csütörtök hajnalban orosz karszalagot viselő és orosz zászlót kitűző fegyveresek betörtek a krími parlamentbe, és elfoglalták. Szinte egy időben ezzel elkezdődött az oroszok harckészültségi gyakorlata, olyan területen is, amely határos Ukrajnával. 150 ezer orosz katonát riadóztattak.

Készültségbe helyezték az ukrán rendőrség teljes állományát, beleértve a különleges erőket is, a Krímben történt orosz akció után – közölte Arszen Avakov ukrán ügyvezető belügyminiszter. Az intézkedés, valamint a parlamenti épület köré a rendfenntartók által vont kordon célja, hogy megakadályozzanak egy esetleges vérfürdőt a civil lakosság körében, továbbá azt, hogy az események fegyveres összecsapássá fajuljanak – jelezte a miniszter a Facebook-oldalán. "A provokátorok akcióba léptek" – írta, hozzátéve, hogy higgadtan kell viszonyulni a történtekhez.

Oroszország megalkuvás nélkül védi "az orosz honfitársak" érdekeit – ezt már az orosz külügyminisztérium közölte a krími akció után pár órával. Twitter-üzenetében Moszkva aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy "Ukrajnában nagymértékben megsértik az emberi jogokat". A bejegyzés szerint "az orosz külügyminisztérium folytatja honfitársai érdekeinek védelmét a világban, és keményen, megalkuvás nélkül fog reagálni érdekeik megsértésére".

Tüntető krími tatárok zászlaikat lengetik egy épület előtt az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének szimferopoli épülete előtt. Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

Ukrajna agressziónak tekintene minden olyan orosz csapatmozgást, amelyet az orosz haderők a fekete-tengeri hadiflotta krími támaszpontjának területén kívül hajtanának végre – figyelmeztetett az ideiglenes ukrán államfő. Olekszandr Turcsinov egyúttal figyelmeztette az orosz flottát, hogy kerüljön minden Ukrajna elleni katonai agressziót.

"Felszólítom a fekete-tengeri flotta katonai vezetőjét, hogy a flotta minden tagja maradjon a megállapodásban kijelölt területen belül. A fegyveres erők bármiféle csapatmozgását katonai agressziónak fogjuk tekinteni" – mondta Turcsinov.

Harckocsik Ukrajnában, Szimferopol közepében. Forrás: Visnovitz Péter

Közben harckészültségbe helyezték az orosz nyugati katonai körzet vadászgépeit az elrendelt gyakorlat keretében Oroszország nyugati határain – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. Az orosz fegyveres erők megerősített harci ügyeletet tartanak az említett térség légterében.

A vadászgépek folyamatosan járőröznek a levegőben a határ menti területen. A harckészültség ellenőrzése jegyében az elfogó vadászgépek pilótái azt gyakorolják, hogy miképpen vételezzenek üzemanyagot a levegőben folyamatosan tartózkodó Il–78-as üzemanyag-feltöltő gépekről.

A Nép Akarata, oroszbarát párt gyűlése Szevasztopolban. Forrás: AFP/RIA Novosti/Vasiliy Batanov

Az orosz lakosság önvédelmi szervezetének képviselői, akik Szimferopolban elfoglalták a helyi parlament épületét, elutasították a tárgyalást csütörtökön a Krími Autonóm Köztársaság miniszterelnökével, Anatolij Mogilevvel.

"Arra hivatkoztak, nincsenek felhatalmazva arra, hogy tárgyaljanak" – derült ki a minisztertanács internetes honlapjára feltett tájékoztatóból. Mogilev ugyanakkor meghagyta a telefonszámát, hogy kapcsolatba léphessenek vele, és rendezzék a kialakult helyzetet.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter drasztikus lépésnek nevezte a krími kormányzati épületek elfoglalását, a miniszter szerint regionális konfliktus fenyeget.