Washington a romák helyzete miatt bírálja Magyarországot

Vágólapra másolva!
De tetszik nekik, hogy a magyar kormány megbünteti azokat, akik visszaéléseket követnek el.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminisztérium a csütörtökön nyilvánosságra hozott, éves emberi jogi országjelentéseiben elítélte, hogy tekintélyuralmi rendszerek világszerte fegyveres erőkkel fojtották el a demokratikus tiltakozásokat. "A tekintélyelvű kormányok világszerte bevetették a biztonsági erőket a hatalmuk konszolidálása és az elégedetlenség felszámolása érdekében, amivel veszélybe sodorták országuk hosszú távú stabilitását, biztonságát és a gazdasági fejlődését " – hangzott a 2013-ra vonatkozó jelentés, amelynek bemutatásában részt vett John Kerry amerikai külügyminiszter is.

Az emberi jogi összegzés Szíriát, Oroszországot és Egyiptomot is bírálta amiatt, hogy korlátozó törvényeket alkalmazott az ellenzék, a kisebbségek vagy a rendszert leleplezni próbáló újságírók ellen.

A Magyarországról szóló országjelentés a romák társadalmi diszkriminációját és kirekesztését, valamint az antiszemitizmust említette a legfontosabb emberi jogi problémák között. Az amerikai diplomáciai tárca szerint a magyar kormány általában lépéseket tesz a visszaéléseket elkövető tisztviselők felelősségre vonása és megbüntetése érdekében.