Ukrajnáért tüntet 5000 krími tatár

Vágólapra másolva!
Legalább ötezer krími tatár kezdett szerdán tüntetést Szimferopolban, az ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság fővárosában. A tüntetők azt követelik, hogy a Krím félsziget maradjon Ukrajna része.
Vágólapra másolva!

A krími tatárok ukrán és EU-zászlókkal, illetve a tatár közösség lobogóival a kezükben az egész teret megtöltötték az autonóm terület parlamentje előtt.

Közvetlen közelükben oroszpárti aktivisták, köztük a helyi kozákság képviselői gyűltek össze ellendemonstrációra, karjukon fekete-narancsszínű, orosz cári György-szalaggal. A két tábort rendőrök választják el egymástól.

Délután rendkívüli ülést tart a krími parlament. Elemzők nem zárják ki, hogy a jelenlegi krími kormány távozik hivatalából.

A Krím félsziget problémás terület, ahol Oroszország legjelentősebb fekete-tengeri hadikikötője található, és ahol a lakosság jelentős része orosz. Ők szívesen látnák a területet Ukrajnától függetlenként, akár Oroszország részeként is. A radikális orosz nacionalisták által keltett helyi felszültséghez itt hozzájön még a krími tatárok ügye. A területről 1944-ben Sztálin által kitelepített tatárok folyamatosan települnek vissza, amiben Kijev is segíti őket.

Visszatelepülésük miatt a helyi társadalmi feszültségek erős etnikai színezetet kapnak, amely alkalmanként tettlegességig fajul.