Vágólapra másolva!
Házi kedvencként tartott nagymacskák, luxuskocsik, aranyozott gépkarabélyok. Mexikó múlt héten elfogott legkeresettebb drogbárójának, Joaquin "El Chapo" Guzmánnak a fiai és azok barátai nem szégyenlősködtek a közösségi oldalakon. Egészen addig, amíg sorban el nem kezdték őket lekapcsolni.
Vágólapra másolva!

Melissa Plancarte egy közepesen sikeres mexikói énekesnő, aki „La Princessa de la Banda” (körülbelül: Kartell hercegnő) néven lép fel. Aktív a közösségi oldalakon, több ezres követői tábora van a Twitteren és az Instagramon. Február elején kitett magáról egy képet, ezen egy olyan ruhában van, amit a templomos lovagok jelképe, a vörös kereszt díszít. Ezen egy egész ország rökönyödött meg, de nem azért, mert vallásilag sértőként érzékelték a gesztust, hanem Melissa Plancarte apja miatt.

Enrique Plancarte Solis ugyanis a Templomos Lovagok nevű mexikói drogkartell fővezéreinek egyike. A La Familia Michoacana kartell utódszervezeteként működő templomosok a Mexikóvárostól délnyugatra fekvő Michoacán államban vívnak háborút a hadsereggel, a rendőrséggel és a fegyveres polgárőrökkel.

Melissa és fiútestvére, Enrique eközben nyíltan apjuk drogbárói hírnevét felhasználva igyekeznek felfuttatni zenei karrierjüket - dalaikban meg is éneklik a szerintük jó szándékú apát -, és ehhez az államtól is kaptak segítséget. Januárban ugyanis kiderült, hogy 2012-ben a michoacani kormány bérelte fel őket egy zenei fesztiválra, majd a tagállam fővárosának, Moreliának igazságügyi palotájában forgathattak egy videoklipet.

A zene Alfredo Guzman életében is fontos szerepet játszik. A múlt héten elfogott Joaquín El Chapo Guzman, a Sinaloa kartell vezetőjének fia előszeretettel posztolt - tavaly júliustól novemberig aktív és jelenleg is 47 ezer követővel rendelkező - Twitterjén képeket mexikói zenekarokról. Akadt azonban ott más is: aranyozott-, ezüstözött fegyverek, drága luxusautók, autokrossz-kocsik, házi kedvencként tartott nagymacskák, drogültetvények.

A kitwittelt szövegek jórészt nem többek piás, drogos, csajozós kérkedésnél, de akad egy-két árulkodó jel is arról, kiről is van szó. Tavaly például közzétett egy képet, amin mexikói katonák láthatók egy kocsin, és mellé azt írta, hogy „ezek a srácok engem védenek. Ez a legjobb nekik, és azt ők is tudják.” Volt, amikor azt írta, „kereshetitek apámat, de ő lazán ott van a szemetek előtt, csak nem veszitek észre”. Máskor az 5 millió dolláros amerikai nyomravezetői díjon gúnyolódott. „Ötmillióért én kakasviadalokon fogadok, az apám ennél többet ér”. Róla is közzétett több fotót.

Testvére, Ivan Guzmán is használta a Twittert de ő is csak tavaly novemberig. Elsősorban fegyvereiről és drága kocsijairól töltött fel képeket, például egy Bugatti Veyronról, vagy egyik BMW-je vezetőülésére dobott aranyozott Kalasnyikovjáról. Alfredót és Ivant is drogkereskedelem és bűnszervezetben részvétel miatt keresik az amerikai hatóságok. Alfredo a gyanú szerint egyre nagyobb szerepet játszik az USA és Mexikó közötti drogkereskedelemben, illetve apja mexikói birtokainak igazgatásában. Az USA megtiltotta bármilyen amerikai cégnek a velük való üzletelést. Nem csoda, hogy mindketten igyekeztek a képeken úgy megjelenni, hogy ne lehessen őket egyértelműen azonosítani.

Nem volt ennyire elővigyázatos a Sinaloa kartell másik főnökének, Ismael El Mayo Zambadának a fia. Serafino Zambada nem különösebben törődött azzal, hogy elfedje az arcát, tavaly novemberben le is kapcsolták az arizonai határon az amerikai drogellenes ügynökség emberei. Minden valószínűség szerint emiatt volt csak novemberig aktív a közösségi oldalon, addig viszont nála is megjelent egy aranyozott-ezüstözött AK-47-es, mindjárt három is, de van itt kilóra mért pénz, gepárd az anyósülésen, titkos repülőtér drogcsempész gépekkel. Facebook-lapján a drogbáróság sötétebb oldala is felvillan, egy képen fegyveresek őriznek egy szőke nőt, aki a felirat szerint hamarosan elveszti a fejét, mert információt adott ki.

Ha Serafino óvatlan volt, akkor mit mondhatunk az El Chino Antrax becenévre hallgató José Rodrigo Aréchiga Gamboára, a Sinaloa kartell Antrax nevű fegyveres akciócsoportjának vezetőjére? Ez a csoport felelős a kartell vezetésének védelméért. Számos gyilkosság elkövetését írják a számlájukra, 2011-ben példéul három ember holttestét lógatták le egy hídról.

El Chino nem aprózta el, a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren is kérkedett dizájner öltönyeivel, filmhősök - James Bond, vagy Tony Montana A sebhelyes arcúból - fegyvereinek mintájára készíttetett replikáival, cipőgyűjteményével, drága kocsijaival, jachtjaival.

Képeinek tanúsága szerint igazi világjáró dzsigolóként mulatott, töltött fel magáról képet Dubaiból vagy a Gizai piramisok tövéből, de Paris Hiltonnal is készített közös képet Las Vegasban. Őt december végén amerikai körözés alapján tartóztatták le a holland hatóságok az amszterdami Schiphol repülőtéren.

A 33 éves férfi a legutolsó információk szerint hollandiai őrizetben vár kiadatására az USA-nak. Nem tudni, összebeszéltek-e a droghercegek, mindenesetre tény: november óta ő sem aktív a közösségi portálokon.