Korrupció miatt nyomoznak Erdogan után

Vágólapra másolva!
Sok városban követelték a török miniszterelnök lemondását, aki szerint csak az ellenfelei mesterkednek ellene. 
Vágólapra másolva!

Korrupció gyanújával vizsgálat indul Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök ellen. Az eljárást Ankara főügyésze kezdeményezte azután, hogy hétfőn este felkerült a világhálóra egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen a kormányfő nagy pénzösszegek eltüntetésére kéri fiát. A főügyész mindenekelőtt a felvétel hitelességét akarja kideríteni, azt, hogy valóban Erdogan beszél a fiával.

A miniszterelnök nem sokkal azután, hogy a felvétel felkerült a netre, találkozott a török hírszerzés vezetőjével. Erdogan hivatala később nyilatkozatban azt állította, hogy a hangfelvétel összeszerkesztett hamisítvány, és hogy törvényes eljárás indul a "felelősök" ellen. Hozzátette, hogy török és külföldi ellenségei mesterkednek ellene.

A Köztársaság Néppárt (CHP), a legnagyobb török ellenzéki erő azt állítja, hogy ellenőrizte a felvételek hitelességét legalább három csatornán keresztül. A párt felszólította Recep Tayyip Erdogant, hogy vagy mondjon le, vagy "pattanjon helikopterbe" és repüljön el az országból.

A videomegosztó portálon hallható felvételen euró- és dollármilliók másoknál való elhelyezéséről van szó, arról, hogyan "nullázhatók le" az otthon lévő pénzek. A felvételt fél nap alatt több mint 1,2 millióan hallgatták meg az interneten.

Kedden 11 török városban voltak tüntetések, amelyek részvevői Erdogan lemondását követelték. A demonstráció volt egyek közt Ankarában, Isztanbulban és Izmirben.