Janukovics rendőrök ezreivel akart visszavágni a tüntetőknek

Vágólapra másolva!
A volt ukrán elnök házában talált papírok szerint 22 ezer rendőrt készült Kijevbe vezényelni.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics, a hatalomból elmozdított ukrán elnök még a véres tüntetések idején olyan terveket készített, miszerint sok ezer rendőrrel elfojtja a tiltakozásokat - derül ki egy dokumentumból, amelyet a Kijev melletti fényűző rezidenciáján találtak meg, és feltettek az internetre. Ukrán újságírók több ezer olyan dokumentumot olvasnak át ezekben a napokban, amelyet a házban találtak, miután Janukovics elmenekült a fővárosból.

Noha a dokumentum hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni, Hennagyij Moszkal, a parlament szervezett bűnözés és korrupció elleni bizottságának helyettes vezetője olyan iratot tett fel a világhálóra, mely szerint végső esetben 22 ezer rendőrt - köztük a Berkut különleges belügyi egység 2000 emberét - és páncélozott járműveket vezényeltek volna a kijevi Függetlenség tere, a Majdan köré.

Moszkal, aki tagja a Julija Timosenko volt miniszterelnök vezette Batykivscsina pártnak, azt mondta: azért hozta nyilvánosságra ezt a dokumentumot, hogy Janukovics bíróság elé állítására ösztönözze vele az új ukrán vezetést. Moszkal szombaton azt állította: egy krími különleges belügyi osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal. A kommandós egységet szerinte személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre, és ezt tanúsító bizonyítékok kerültek a rendvédelmi szervek kijevi jogsértéseit vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság birtokába.

A Janukovics rezidenciáján talált iratokat átvizsgáló egyik újságíró közölte a Reutersszel, hogy a héten további dokumentumokat hoznak nyilvánosságra.