Az oroszok ukrán csődöt valószínűsítenek

Vágólapra másolva!
Moszkva nem szeretné, ha a decemberi állampapír-vásárlással nyújtott segítséget egy adósságátütemezéshez csapnák. 
Vágólapra másolva!

Moszkva nem akar csődeljárást kezdeményezni Ukrajna ellen, de a szomszédos ország csődjét nagyon valószínűnek tartja – jelentette ki az orosz pénzügyminiszter-helyettes.

Szergej Sztorcsak azt mondta, "kisebb kockázatát látja" annak, hogy Ukrajna nem tudja kifizetni a tavaly decemberben Oroszország által vásárolt ukrán eurókötvények árát. Azt azonban ellenzi, hogy az állampapírokban nyújtott orosz pénzügyi segítséget egy esetleges ukrán adósság-átütemezéshez csapják, amennyiben a kibocsátó (Ukrajna) csődje bekövetkezne. Ez igazságtalan lenne szerinte, és jelezte, hogy akkor Moszkva külön szeretne megállapodni az adósság visszatérítéséről Kijevvel.

Az orosz pénzügyminiszter-helyettes szerint "senki sem számított arra, hogy az ukrajnai események ilyen drámai fordulatot vesznek". Azt is elmondta: nem emlékszik olyan esetre, hogy ilyen jellegű kötelezettségvállalások ne teljesültek volna, hanem azokat átstrukturálták volna, vagy részben leírták volna.

Moszkva 3 milliárd dollár (mintegy 675 milliárd forint) értékben vett ukrán állampapírokat 2013 december elején, és a múlt héten, mielőtt az ukrán parlament Viktor Janukovics elnököt eltávolította volna a hatalomból, újabb 2 milliárd dollár értékben készült ukrán eurókötvényeket venni.

Szergej Sztorcsak hangsúlyozta, hogy nem készülnek csődeljárást kezdeményezni, és azt remélik, Ukrajna nem feledkezik meg arról, hogy mekkora összeggel tartozik Oroszországnak. Hangsúlyozta, hogy az orosz és az ukrán gazdaság közel áll egymáshoz, "nincs hova menniük", ha elfordulnak egymástól. Úgy vélte, az ukrán piacon működő orosz vállalatoknak orosz állami segítségre lesz szükségük, elsősorban is állami garanciavállalásra.