Alagutakban bujkált a mexikói drogbáró

Elfogták el Chapo Guzmant a régóta keresett mexikói drogbárót
Mexican drug trafficker Joaquin Guzman Loera aka "el Chapo Guzman" (C), is escorted by marines as he is presented to the press on February 22, 2014 in Mexico City. The Sinaloa cartel leader - the most wanted by US and Mexican anti-drug agencies - was arrested early this morning by Mexican marines at a resort in Mazatlan, northern Mexico. AFP PHOTO/Alfredo Estrella
Vágólapra másolva!
Rakétavetőt és gránátvetőket is találtak Mexikó legkeresetteb drogbárójának, Joaquin "El Chapo" Guzmánnak a házaiban a mexikói hatóságok. A bűnözőt több mint egy évtizedes hajsza után szombaton sikerült elfogni egy mexikói üdülővárosban.
Vágólapra másolva!

Lövések nélkül, egy amerikai turisták által közkevelt mexikói üdülővárosban, Mazatlánban sikerült szombaton elfogni Mexikó leghíresebb drogbáróját, Joaquin "El Chapo" Guzmánt, vagyis a Köpcöst. A mexikói igazságügyminiszter, Jesús Murillo Karam szombat délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy már egy hónapja tervezték az amerikaiak részvételével megvalósult akciót.

Guzmán hét különböző házban rejtőzött, melyeket titkos alagutak és csatornák kötöttek össze, írja a Forbes. Mostanáig a mexikói hatóságok 97 fegyvert, kettő gránátvetőt, egy rakétavetőt, 43 járművet (ebből 19 felfegyverzett) foglaltak le, valamint tizenhat házat és négy farmot vizsgáltak át.

Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter Guzmán elfogását mérföldkőnek nevezte, és tiszteletét fejezte ki a mexikói hatóságok előtt, bízva a jövőbeni együttműködésben és sikerekben. Guzmánt Mexikóban és az Egyesült Államok több államában is körözték, Chicagóban tavaly közellenségnek kiáltották ki. Azt még nem tudni, hogy az USA kérvényezni fogja-e a kiadatását.

Guzmánt már tizenhárom éve üldözték a hatóságok, és tavaly olyan hírek kaptak szárnyra, hogy Hondurason bújkál, és egy magánkórházban kezelik szívroham miatt. Később olyan hírek érkeztek, hogy Mexikó Sinaloa államában rejtőzik, és végül itt is sikerült őt elkapni.

A bűnözőt a kábítószer-kereskedelem mellett pénzmosással és egyéb bűncselekményekkel vádolják. Hatalmas hálózata Észak-Amerikától egészen Európáig és Ausztráliáig ért, az általa irányított kartell alaposan kivette a részét a Mexikó egyes vidékein évek óta dúló véres drogháborúból.