Szélsőséges szlovák politikussal pózolt a magyar nagykövet

Vágólapra másolva!
Magyarország szlovákiai nagykövete, Balogh Csaba meglátogatta a magyarellenes akcióiról is ismert, de az utóbbi időben főleg a cigányellenes kijelentései miatt középpontba került Marian Kotleba megyeelnököt. A Besztercebánya Megyei Önkormányzat weboldala szerint többek között az "egyre növekvő cigánybűnözésről" beszélgettek.
Vágólapra másolva!

Miután a tárgyalás során mindkét fél konstatálta, hogy mind Besztercebánya megye déli része, mind a szomszédos magyarországi régió a legszegényebb és a munkanélküliség által leginkább sújtott térségek közé tartozik, "a felek párbeszédet folytattak egy jövőbeli találkozóról is, amin az egyre növekvő cigánybűnözést vitatnák meg, melyre mindkét fél alapvető problémaként tekint" - áll a megyei honlapon közzétett hírben, amelyet a Parameter.sk idézett. A találkozóról közös kép is készült, amelyen a két fél mosolyogva kezet fog egymással.

Marian Kotleba tavaly novemberben nyerte meg a besztercebányai megyeelnöki választást. Győzelme nyomán közel s távol mindenki a neonácik előretöréséről írt. A cseh lapok sokkolónak nevezték a fejleményt, a hírt nagy külföldi újságok is felkapták, és arról írtak, hogy egy neonáci lett a megyeelnök. Megválasztása idején naponta tartottak tüntetést Besztercebányán.

Kotleba 2003 óta vezeti a Szlovák Testvériség nevű, 2006-ban gyűlöletkeltés miatt pártként betiltott, jelenleg polgári társaságként működő szervezetet. A csoport korábban magyarellenes tüntetésekkel, illetve romaellenes menetekkel igyekezett felhívni magára a figyelmet, a besztercebányai kampányát is főleg a romák ostorozására építette.

A szlovák cigányok réméről itt olvashat bővebben.