Megállapodott Janukovics és az ellenzék

Vágólapra másolva!
Aláírta a megállapodást egymással az ukrán elnök és az ellenzék. Viktor Janukovics ugyan szeptemberig elnök marad, de megnyirbálják a hatalmát, nemzeti egységkormányt alakítanak, és alkotmányreformba kezdenek. A tüntetők közül azonban sokan nem elégszenek meg kevesebbel, mint az elnök távozása. 
Vágólapra másolva!

Pénteken délután három óra előtt pár perccel bejelentették, hogy aláírta a válság kezeléséről szóló megállapodást az ukrán ellenzék és Viktor Janukovics államfő. A megállapodás részleteit egyelőre nem árulták el.

Korábbi közleményében az elnök vállalta, hogy előrehozott elnökválasztást kezdeményez, továbbá beleegyezett az alkotmányreformba és egy nemzeti egységkormány megalakításába. Janukovics azonban nem engedett a hatalomváltást követelő tüntetők legfőbb követelésének, miszerint haladéktalanul mondjon le az államfői posztról.

A megállapodás értelmében (itt olvashatja angolul):

  • Két napon belül speciális törvényeket hoznak, amelyekkel visszaállítják a 2004-es alkotmányt, és semmissé teszik az azóta elfogadott módosításokat, valamint alkotmányreformot kezdenek. Ezenkívül az aláírók vállalják, hogy tíz napon belül koalícióra lépnek, és nemzetközi egységkormányt alakítanak.
  • Az alkotmányreform keretében megteremtik az elnök, a kormányfő és a parlament közötti hatalmi egyensúlyt, ez a folyamat szeptemberig tart majd.
  • Új elnökválasztást az új alkotmány elfogadása után tartanak, de nem később, mint 2014 decembere.
  • Új választási törvényeket hoznak, és új választási bizottságot alakítanak az EBESZ és a Velencei Bizottság ajánlásai alapján.
  • A véres eseményeket kivizsgálják, a vizsgálatot közösen felügyeli az ellenzék és a kormány, illetve az Európa Tanács.
  • A kormány nem léptet életbe rendkívüli állapotot, az utcai tüntetők tartózkodnak az erőszaktól.
  • Az aláírók továbbá rögzítették, hogy mindent megtesznek a helyzet normalizálására, szabaddá teszik az elfoglalt épületeket, utcákat, közparkokat és köztereket. Az engedély nélkül tartott fegyvereket beszolgáltatják.

A tüntetőknek annyi volt a feltétele, hogy a jelenlegi belügyminiszter és főügyész ne legyen tagja a következő kormánynak.

Előzőleg Radoslaw Sikorski lengyel és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter személyesen győzködte a téren jelen lévő kormányellenes aktivistákat arról, hogy fogadják el a péntek reggelre tető alá hozott, a kormány és az ellenzék közötti megállapodást. A két uniós külügyminiszter és az ellenzék három vezető politikusa a Függetlenség terén tartott egyeztetés után ismét tárgyalni fog Viktor Janukovics ukrán elnökkel.

A megegyezés ellenére a BBC szerint kisebb összetűzések voltak Kijev központjában. A rendőrség szerint tűzharcba keveredtek tüntetőkkel, a parlament ülése alatt pedig rohamrendőrök cirkáltak az ülésteremben.

Kövesse az ukrán forradalom eseményeit percről percre. Megtudhatja, miért lenne nagy baj, ha összeomlana az ukrán állam, képgalériánkat pedig itt érheti el.

Kövessen minket a Facebookon is!