Janukovics mindent megígért

Vágólapra másolva!
Szeptemberben visszavághatják az államfő jogköreit, még az idén előrehozott választások lesznek, tíz napon belül pedig nemzeti egységkormány alakulhat. Az elnök oldalán elégedettek a megállapodással, az ellenzék és az EU-s képviselők szkeptikusak. Állítólag a tüntetők sem örülnek.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics ukrán államfő péntek délben bejelentette, hogy előrehozott választások lesznek, alkotmányreformot hajtanak végre, és nemzeti egységkormány alakul. A bejelentést lényegében egész éjszaka tartó tárgyalások előzték meg, a közben kiszivárgott hírek szerint Janukovicson kívül más nem örült a megszületett egyezségnek.

Bár már délelőtt is lehetett tudni, hogy valószínűleg erről fog megállapodni az államfő, az ellenzék, a nyugati vezetők és Oroszország, Janukovicson kívül mindenki szkeptikusan értékelte az eseményeket. Többen átmeneti, részmegállapodásnak nevezték, a lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy lényegében csak arról állapodtak meg, hogy majd valamikor meg fognak állapodni.

Az eddigi információk szerint az államfő szeptemberig nem változtatna a mostani felálláson, saját jogköreinek visszavágását sem szeretné a közeljövőben, függetlenül attól, hogy a parlamentben megszavazzák-e a 2004-es alkotmány visszaállítását, vagy sem.

A tüntetőknek viszont ez nem elég, már tegnap este is arról érkeztek hírek, hogy a Majdanon lévő tömeg csak az államfő mihamarabbi lemondásával lenne elégedett, átmeneti megoldásokkal nem. Az emberek egyelőre türelmesen várnak Kijev főterén (péntek délben is legalább tízezren vannak), bár állítólag újabb barikádok épülnek, és egyesek lövéseket is hallottak, de alapvetően békés, nyugodt volt a délelőtt.

A tüntetők a megállapodás bejelentését megelőző percekben azt kántálták, hogy "ne egyezkedj, mondjál le", állítólag a bejelnetést is dühös morajlással fogadták. Kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni, ugyanis még az ellenzék vezetői is elismerték korábban, hogy nem tudják irányítani a tömeget.