Diplomaták elhallgatott véleménye az ukrán válságról

Vágólapra másolva!
Egy weboldal törölt Twitter-üzeneteket gyűjt a világ külügyéreitől.
Vágólapra másolva!

Oroszország észt nagykövetsége álhírterjesztéssel vádolja az észt elnököt, az orosz külügyminiszter mélyen aggódik az ukrán helyzetért, a Fehér Ház az oroszokat vádolja a „Bassza meg az EU”- hívásként elhíresült amerikai diplomáciai telefonbeszélgetés kiszivárogtatásával. Hogy miért nem értesül ezekről a közvélemény? Azért, mert az erről szóló Twitter-üzeneteket valamiért nem sokkal a megjelenésük után törlik a tulajdonosaik. A holland Open State Foundation viszont pénteken elindított egy oldalt, ami ezeket a törölt posztokat gyűjti.

A diplotwoops.org weboldalra diplomaták Twitter-üzenetei kerülnek fel a világ minden pontjáról, így jelenleg több is az ukrajnai helyzettel foglalkozik. Az Open State Foundation közleményében említi például, hogy Oroszország észt nagykövetsége csütörtökön törölt egy tweetet, amelyben Toomas Hendrik Ilves észt elnököt álhírek terjesztésével és a krízis súlyosbításával vádolták. Oroszország finn nagykövetsége pedig egy tweetben Szergej Lavrovot, Oroszország külügyminiszterét idézte: „Az ukrajnai események mély aggodalomra adnak okot. Többször figyelmeztettünk az események ilyen alakulásának lehetőségére.” De röviddel a kiküldése után törölte a posztot a nagykövetség.

Hasonlóan tett az Egyesült Államok kijevi nagykövete, amikor két hete törölte a faláról egy amerikai riporter értesülését, amely szerint a Fehér Ház az oroszokat sejti a „Bassza meg az EU”-beszélgetés kiszivárogtatása mögött. Az elhíresült telefonbeszélgetésben két amerikai diplomata vitatta meg a következő ukrán kormány összetételét, és egyikük élesen kikelt az Európai Unió ellen, ezzel a beszélgetés kiszivárgása után magyarázkodásra kényszerítve az amerikaiakat.