Börtönt kapott az apáca, mert behatolt az urántárolóba

Vágólapra másolva!
Többéves szabadságvesztésre ítéltek kedden egy 84 éves apácát és két társát az Egyesült Államokban, amiért behatoltak egy nukleáris anyagot tároló létesítmény területére, ahol anyagi kárt okoztak. A nukleáris fegyverek ellen tiltakozó apáca azt mondta, csak azt sajnálja, hogy nem tette meg ezt korábban.
Vágólapra másolva!

Megan Rice nővér, valamint a 65 éves Michael Walli és az 54 éves Greg Boertje-Obed 2012-ben a Tennessee állambeli Oak Ridge-ben a nukleáris fegyverek ellen tiltakozva, a védőkerítéseket átvágva jutott el az amerikai kormány egyetlen olyan létesítményének a faláig, amelyben fegyvergyártásra alkalmas uránt tárolnak, kezelnek és dolgoznak fel.

Rice csaknem három, Walli és Boertje-Obed pedig fejenként több mint öt évet kapott a Knoxville-ben kedden kihirdetett ítélet szerint. A két férfi a büntetett előélete miatt kapott az apácáénál súlyosabb 0rigítéletet. A három vádlottat még májusban bűnösnek nyilvánították és akár 20 évre is ítélhették volna.

"Kérem ne legyen kíméletes velem. Az, hogy életem végéig börtönben maradhatok, a legnagyobb ajándék számomra" - mondta a bírónak az ítélethirdetést megelőzően Rice, aki csak annyit bánt meg, hogy oly sokáig várt az akcióval.

Kerítések átvágásával, jelszavak felpingálásával, a tároló falának kalapácsolásával és emberi vérrel történő lelocsolásával a három elítélt több mint ezer dollár közvetlen kárt okozott, az Oak Ridge-i létesítmény kényszerű leállása pedig további több mint 8500 dollárnyi veszteséget jelentett. A három elítélt a Transform Now Plowshares elnevezésű békeaktivista csoport tagja volt.

Az urántárolót a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után építették, egy olyan kiterjedt komplexum területén, amely a második világháború idején az Y-12-es katonai kódnevet kapta. A létesítmény-együttesnek szerepe volt az első amerikai atombomba kifejlesztésére irányuló Manhattan-projektben is.

Noha a modern biztonsági eszközökkel felszerelt létesítménynek a kerítéseknél elhelyezett szenzorai riasztottak, az aktivisták több akadályon áthatoltak és több mint két órán át haladtak, amíg elérték a raktárépületet. Amikor egy őr felfedezte őket, étellel kínálták és énekelni kezdtek. Az Oak Ridge-i Környezetvédelmi Békeszövetség elnevezésű szervezet közlése szerint a csoport célja nem az volt, hogy demonstrálja az objektum sebezhetőségét, hanem az, hogy az általuk "háborús bűnnek" minősített nukleárisfegyver-gyártás ellen tiltakozzanak.

Az incidenst követően az amerikai kongresszus és az energiaügyi minisztérium vizsgálatot indított, amely "az alkalmatlanság aggasztó megnyilvánulásaira" bukkant. Vezetőket mozdítottak el, egyebek között a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Igazgatóságnál is. Az objektumot őrző WSI biztonsági cég szerződését felbontották.