Bevitték a rendőrségre a Pussy Riot két tagját Szocsiban

Letartózatták a Pussy Riot tagjait Szocsiban
TOPSHOTS Wearing masks members of Russian punk group Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova (L) and Maria Alyokhina (R) speak to journalists while leaving the police station of Adler, near Sochi, on February 18, 2014 after her arrest earlier in the host city of the 2014 Winter Olympics. Tolokonnikova and Maria Alyokhina walked free after being questioned about an alleged theft from a hotel. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Szállodai lopás miatt hallgatták ki a rendőrök Szocsiban a Pussy Riot két tagját, akiket több más emberrel együtt vittek be a rendőrségre. Nem sokkal később elengedték őket.
Vágólapra másolva!

"Őrizetbe vettek bennünket (...) és betöréssel gyanúsítanak" – írta Nagyezsda Tolokonnyikova, a Pussy Riot egyik tagja a Twitter-oldalán. Egy orosz emberi jogi aktivista megerősítette, hogy Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát, az együttes másik tagját fogta el az orosz rendőrség kedden Szocsiban.

A hatóságok közölték, hogy a két nőt nőt szállodai lopás miatt hallgatták ki. Egy hotel bejelentése alapján mindenkit kikérdeznek, aki Nagyezsda Tolokonnyikován és Marija Aljohinán kívül a Szocsihoz közeli Adler nevű településen található szállodában lakik. A punkegyüttes tagjainak ügyvédjét pedig úgy tájékoztatta az adleri rendőrparancsnok, hogy Tolokonnyikovát és Aljohinát nem vették őrizetbe, csak kihallgatásra rendelték be őket. Pár órával később őket és a többi embert is elengedték.

Alekszandr Popkov ügyvéd arról számolt be, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő fellépés miatt elítélt és 21 hónapon át javító-nevelő táborban raboskodó nőket Szocsi fekete-tengeri kikötőjének környékén tartóztatták fel a rendőrök, és elszállították a rendőrőrsre. Velük együtt 12-15 embert fogtak le, közöttük Jevgenyij Feldmant, az ellenzéki Novaja Gazeta című újság munkatársát.

A Pussy Riot tagjai elhagyják a rendőrséget Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nagyezsda Tolokonnyikova a Lenta.ru orosz internetes híroldalnak elmondta, hogy a többi emberi jogi aktivistával együtt akciósorozatot terveztek Szocsiban. Egyebek között el akarták énekelni a "Putyin megtanít téged a hazát szeretni" című dalt, és a fellépéseken forgatva egy zenei klipet akartak összeállítani. Amikor a rendőrök feltartóztatták őket, semmiféle akció nem zajlott, csak sétáltak az utcán.

A Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagja tavaly decemberben részesült közkegyelemben, így a moszkvai székegyházban végrehajtott Putyin-ellenes akciójuk miatt, garázdaságért kapott 2 év helyett 21 hónapot töltöttek börtönben. Ezt követően nyugat-európai országokba és az Egyesült Államokba utaztak, ahol például együtt léptek fel Madonnával.

Szocsiban az orosz hatóságok korábban kijelöltek egy területet a tüntetések helyszíneként, de azokra előzetesen engedélyt kell kérni.