Robbantássorozat rázta meg Bagdadot

Vágólapra másolva!
A merényletek mögött szunnita szélsőségeseket feltételeznek, akik azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy a síita kormány nem tudja garantálni a biztonságot. 
Vágólapra másolva!

Robbantások sorozata rázta meg hétfő este az iraki főváros síiták lakta negyedeit, s legkevesebb huszonhárom ember életét vesztette, több tucatnyian pedig megsebesültek. Az ismeretlen elkövetők zsúfolt kereskedéseknél, síita mecsetek közelében hoztak működésbe autóba rejtett pokolgépeket.

A legtöbb halálos áldozatot követelő merényletet a keleti Ur városrészben hajtották végre, itt tíz ember meghalt, huszonhárom megsebesült. A rendőrség tájékoztatása szerint a központi Karrada negyedben is robbantottak, ebben a detonációban nyolc ember vesztette életét, huszonöten sebesüléseket szenvedtek. A főváros Gazalija kerületében négyen meghaltak, tizenegy embert pedig kórházba kellett szállítani.

Bár egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget a terrorcselekmények elkövetéséért, a támadás végrehajtásának módja arra utal, hogy a háttérben szunnita szélsőségesek állnak, akik bizonyítani akarják, hogy a kormány nem tudja fenntartani a biztonságot az országban, s így kívánják gyengíteni a síita vezetés hitelét.

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint tavaly egész évben csaknem kilencezer, idén januárban pedig több mint ezer ember vesztette életét a közép-keleti országban erőszakcselekmények következtében.

Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában szerepet játszik a szomszédos Szíriában folyó polgárháború, amely az iraki társadalmat is megosztja, s felerősítette a vallási ellentéteket a szunniták és a síiták között.