Brutális ENSZ-jelentés készült Észak-Koreáról

Vágólapra másolva!
Több száz oldalas ENSZ-jelentés készült az észak-koreai rezsim kegyetlenségeiről és terrorjáról, a megállapítások nyomán várhatóan nemzetközi törvényszékhez vagy bírósághoz fordul a világszervezet.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi világnak lépnie kell Észak-Koreával szemben, közölte egy egy éven át készült jelentésének bemutatásakor az ENSZ, számolt be a BBC.

Az ENSZ emberi jogi tanácsa által megbízott szakértői fórum "elmondhatatlan atrocitásokról" beszélt, a szakértők megismertek bizonyítékokat kínzásról, rabszolgaságról, szexuális visszaélésekről, durva politikai elnyomásról. A BBC szerint várhatóan nemzetközi bíróságtól vagy törvényszéktől kérnek majd eljárást.

A jelentés az ENSZ történetének egyik legrészletesebb és leglesújtóbb írása, közölte a brit közszolgálat. szerepel benne tanúvallomás egy nőről, akinek meg kellett fojtania a gyermekét, mert valószínűleg kínai apától született, születésüktól fogva bebörtönzött és éheztetett gyerekekről, és családokról, amelynek a tagjait azért kínozták meg, mert külföldi szappanoperát néztek.

A Guardian azt írja, Szöulban, Tokióban, Londonban és Washingtonban voltak meghallgatások a dokumentumhoz, mintegy 240 észak-koreai menekülttel beszéltek. A jelentés említi a titkos börtöntáborokat, az éheztetést és a szabad gondolat teljes hiányát. A jelentéstevők elnöke, Michael Kirby nyugalmazott ausztrál bíró személyesen írt Kim Dzsongunnak, hogy figyelmeztesse: a Hágai Nemzetközi Bíróságon várhat rá tárgyalás, mivel az állam vezetőjeként és a hadsereg parancsnokaként személyes felelősséget visel az ország ügyeiért.

A Reutersnek ugyanakkor diplomáciai források azt mondták, ez Kína esetleges vétója miatt valószínűtlen, inkább valamiféle speciális törvényszék felállítása jöhet szóba. Szintén a Reuters idézi Michael Kirbyt, aki szerint a bűnök hasonlók, mint amiket a nácik tettek a második világháborúban, és több száz felelőse lehet az ügyeknek.

A teljes jelentés 372 oldalon át sorolja az állami terror bizonyítékait. Eszerint a rezsim a döntéseit úgy hozza meg saját hatalmának erősítésére, hogy tisztában van azzal: ezek a döntések súlyosbítják az éhezést és növeli az emiatti halálok számát.

A dokumentum az ismert ügyeket is felsorolja, beszél a munkatáborokról, az egymást megfigyelő és feljelentő civilek rendszeréről, mindazonáltal eddig ez a legmagasabb szintű nemzetközi kísérlet az állítások igazolására. A BBC idézi Jared Genser nemzetközi emberi jogi ügyvédet, aki szerint áttörés a jelentés, ez ugyanis az első alkalom, hogy az ENSZ mint intézmény mindezeket megállapítja Észak-Koreával kapcsolatosan.

Észak-Korea határozottan és teljes mértékben elutasítja az ország emberi jogi helyzetéről szóló ENSZ-jelentést, közölte a Genfbe delegált észak-koreai diplomáciai küldöttség. Szerintük a beszámoló egy politikai összeesküvés eszköze, és az emberi jogok átpolitizálásának eredménye az Egyesült Államok ellenséges politikájával szövetséges Európai Unió és Japán részéről.

"Mindenesetre továbbra is erőteljes választ adunk bármiféle rezsimváltást célzó kísérletre és az emberi jogok védelmének ürügyével gerjesztett nyomásra. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság újfent hangsúlyozza, hogy az emberijogsértések, amelyeket az úgynevezett jelentés említ, nem fordulnak elő országunkban", áll a közleményükben

Az AP hírügynökség megjegyzi: Kína valószínűleg blokkolni fog minden kísérletet Korea nemzetközi bíróságok elé vitelére.