Több mint 200-an rekedhettek egy illegális dél-afrikai aranybányában

Vágólapra másolva!
A lejáratot beomlott sziklák torlaszolják el.
Vágólapra másolva!

Illegális aranybányászok tucatjai lehetnek a föld alatt egy elhagyatott dél-afrikai aranybányában, Johannesburg közelében - írja a BBC. A helyi katasztrófavédelem azt mondta, hogy egy felszínhez közelebb lévő, 30 fős csoporttal tudnak kommunikálni, és ők azt állítják, hogy további 200 ember van a bánya alsóbb járataiban. A kisebb csoport jó állapotban van, a lejjebb lévőkről azonban egyelőre nincsenek információk.

A hivatalos források szerint a bánya használata illegális, de a bejárat könnyen megközelíthető, mivel közterületen fekszik, és nincs lezárva. A lent lévők segélykiáltásaira csak az éppen arra járőröző helyi rendőrök lettek figyelmesek. A lejáratot beomlott sziklák torlaszolják el, a kiemelésükhöz szükséges munkagépek hamarosan a helyszínre érkezhetnek.

Az aranybányászat Dél-Afrika gazdaságának nagyon fontos része, az ország a világ negyedik legnagyobb aranyexportőre, a bányák azonban kifejezetten mélyen vannak és a bányászok biztonsága nem mindig megfelelő. Az illegális kitermelés mindennapos, a felmérések szerint Dél-Afrika évente több mint 500 millió dollár bevételtől esik el emiatt.