Nem akarnak kijönni a bányában rekedt kincsvadászok

Vágólapra másolva!
Beomlott egy régi aranybánya bejárata Dél-Afrikában, akár kétszáz illegális ember is lehet a föld alatt. Menteni kezdték őket, de nem akarnak kijönni, attól félnek, hogy ha kijönnek, letartóztatják őket.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai bányában rekedt illegális bányászok kimentésére indított mentőakciót felfüggesztették - írja a BBC. A lap szerint 11 embert már kimentettek a beomlott bányából, de mások visszautasították a mentést, mert attól tartanak, hogy ha elhagyják a bányát, akkor illegális tevékenységért letartóztatják őket. A mentőakciót csak akkor fogják folytatni, ha a bányászok ezt kérik.

Még mindig nem világos, hogy hányan rekedtek a föld alatt, de akár kétszázan is lehetnek a bányában. A BBC vasárnapi cikke szerint a helyi katasztrófavédelem azt mondta, hogy egy
felszínhez közelebb lévő, 30 fős csoporttal tudnak kommunikálni, és ők azt állítják, hogy további 200 ember van a bánya alsóbb járataiban. A kisebb csoport jó állapotban van, a lejjebb lévőkről azonban egyelőre nincsenek információk.

A hivatalos források szerint a bánya használata illegális, de a bejárat könnyen megközelíthető, mivel közterületen fekszik, és nincs lezárva. A lent lévők segélykiáltásaira csak az éppen arra járőröző helyi rendőrök lettek figyelmesek. A lejáratot beomlott sziklák torlaszolják el.

Az aranybányászat Dél-Afrika gazdaságának nagyon fontos része, az ország a világ negyedik legnagyobb aranyexportőre, a bányák azonban kifejezetten mélyen vannak és a bányászok biztonsága nem mindig megfelelő. Az illegális kitermelés mindennapos, a felmérések szerint Dél-Afrika évente több mint 500 millió dollár bevételtől esik el emiatt.