A kínaiakat már nem mozgatják meg a szocialista értékek

Vágólapra másolva!
A kínai állam 12 pontban szedte össze az alapvető szocialista értékeket, de az állampolgárok szerint ezek csak szlogenek.
Vágólapra másolva!

Nem váltott ki különösebb érdeklődést a kínaiakból az a szocialista értékeket népszerűsítő kampány, amelyet Hszi Csin-ping elnök adminisztrációja indított a napokban. Február 12-én több kínai újság is színes állami hirdetéssel jelent meg a címlapján, amelyben a 12 alapvető szocialista értékeket népszerűsítették. Ezek a jólét, a demokrácia, a figyelmesség, a harmónia, a szabadság, az egyenlőség, az igazságosság, a jogállam, a hazafiasság, az elkötelezettség, a becsületesség és a barátság. Ezeket az értékeket az államnak, a társadalomnak és az állampolgároknak is követniük kellene az állam szándékai szerint.

Hszi Csin-ping adminisztrációja ezzel a 12 ponttal próbálja felvenni a harcot az erkölcsi lezüllés ellen, amelyet súlyos társadalmi problémának tekint. A pontok népszerűsítését részben a nyugati értékek veszélyesnek tartott elterjedése is indokolja.

A címzetteket azonban a jelek szerint nem lelkesíti annyira az állam által felvázolt 12 pont: a közösségi oldalakon megjelent hozzászólások mintegy kilencven százaléka negatívan szól a kezdeményezéshez.