Föderációként egyesülhet Ciprus

Vágólapra másolva!
Folytatták a 2012-ben megszakadt tárgyalásokat a görög és a török közösség vezetői. Közös nyilatkozatuk szerint a lehető leghamarabb megegyeznének a sziget újraegyesítéséről.
Vágólapra másolva!

Újrakezdték a sziget egyesítéséről szóló tárgyalásokat és a lehető leghamarabb megegyeznének a ciprusi görögök és a török vezetői. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök illetve Dervis Eroglu észak-ciprusi államfő az ENSZ-misszió (UNFICYP) székhelyén, Nicosia egykori repülőterén, a világszervezet égisze alatt tárgyaltak.

Közleményük szerint két övezetből álló föderációt kívánnak megteremteni az évtizedek óta megosztott szigeten. A dokumentumot Lisa Buttenheim, az ENSZ-misszió helyi megbízottja ismertette. A ciprusi kormány szóvivője szerint a megbeszéléseket a jövőben Athénban és Ankarában tarthatják majd.

Az egyesítésről szóló tárgyalások 2012-ben szakadtak meg. A sziget megosztottsága több szempontból is hátrányos a görögök és törökök számára. Állandó akadályt jelent például Törökország 2005 óta húzódó uniós csatlakozási folyamatában, mivel az EU-tag Ciprus blokkolja a kulcsfontosságú csatlakozási fejezetek lezárását. Ciprus újraegyesítése megkönnyítené a sziget körüli tengerfenéken rejlő energiahordozók kiaknázását is.

A sziget 40 éve szakadt ketté, amikor északi részét 1974-ben megszállta Törökország. Ankara védhatalmi státusára hivatkozva avatkozott be a ciprusi török kisebbség védelmében, válaszul a Görögországgal történő egyesülést szorgalmazó görög ciprióták puccsára. Pár évvel később létrejött az Észak-Ciprusi Török Köztársaság: ezt csak Ankara ismeri el, s fennállását a területén állomásozó több tízezer török katona szavatolja. Ciprus görög része 2004-ben az Európai Unió tagja lett, és népszavazáson utasította el az országegyesítésre kidolgozott nemzetközi tervet.