Boszniában folytatódtak a tiltakozások

Vágólapra másolva!
A tegnapi zavargások után szombaton is folytatódtak a tiltakozások Boszniában, de ezeken sokkal kevesebben vettek részt és nagyobb rendontások sem voltak. A tüntetők közzétették követeléseiket. 
Vágólapra másolva!

Szombat délután a legfeszültebb Bihacon volt a helyzet: a tüntetők először a kanton kormányának székháza elé vonultak, onnan pedig egy csoportjuk a miniszterelnök házához ment. Hamdija Lipovaca házára köveket dobáltak, és összetűztek a rohamrendőrökkel is, írta az Avaz. A rendőrök szétzavarták őket, de a tiltakozók ma estig adtak ultimátumot a kormányfőnek, hogy lemondjon.

Az Avaz információi szerint Lipovaca elmenekült az országból. Kiutazáskor horvát útlevelet használt.

Szarajevó: kárfelmérés

Szombaton lemondott a szarajevói kanton miniszterelnöke. Suad Zeljkovic pénteken még máshogy gondolta: amikor a Hayat tévé azt kérdezte, hogy lemond-e, azt válaszolta: „takarodj az anyád picsájába”.

A pénteki zavargásokban felgyújtott épületeknél elkezdődött a helyszínelés és a romok eltakarítása. A nyomozást a Bosznia-Hercegovina ügyészség folytatja, mivel a tüntetők az elnökség, az alkotmánybíróság és a külügy épületét is megtámadták. A szarajevói kanton kormányépületénél a kanton ügyészsége helyszínel.

Bosznia és Hercegovina elnöksége előtt nagyjából 200 tüntető jelent meg, és egy időre leállították az forgalmat. Csak a villamosokat engedik átmenni időnként. A tiltakozók kisebb csoportjai a város különböző pontjain bukkantak fel, de rendbontás nem történt, és a rendőrséggel sem ütköztek meg.

A pénteki zavargásoknak Bosznia-szerte 348 sérültje volt: 187 rendőr és 161 tüntető.

A tüntetők követelései

A tiltakozók szombaton először hozták nyilvánosságra követeléseiket. Az egyelőre ismertelenekből álló, informális csoport három pontos közleménnyel jelentkezett. Azt követelik, hogy mondjanak le a szarajevói kanton és a boszniai föderáció kormányai és helyettük pártsemleges kabinetek alakuljanak, ne akadályozzák az emberek békés tiltakozását, és engedjék szabadon az őrizetbe vett tüntetőket és ne indítsanak eljárást ellenük.

Sajnáljuk a sérülteket és az anyagi károkat, de sajnáljuk a gyárakat, a kulturális és tudományos intézmények és egzisztenciákat, amiket az elmúlt 20 évben azok tettek tönkre, akik hatalmon voltak – írták közleményükben.

Kövessen minket a Facebookon is!