Boszniában kormányépületek égtek

tüntetés, demonstráció, bosznia, Bosznia-szerte tüntetnek a kormány ellen. A Tuzlából indult tiltakozás más városokra is átterjedt, és a zavargásokban több kormányépületet is megostormoltak
Vágólapra másolva!
A boszniai rendőrség csak este tudott úrrá lenni a zavargásokon. A Tuzlából indult tiltakozás más városokra is átterjedt, és a tüntetők több kormányépületet megostormoltak illetve felgyújtottak. A szarajevói biztonsági miniszter a tüntetőknek adott igazat. A tűz martaléka lett az országos levéltár felbecsülhetetlen gyűjteménye.
Vágólapra másolva!

Az esti órákra lecsendesedtek a boszniai városok, és véget értek a rendbontások, zavargások. Szarajevóban a különleges rendőri erők visszafoglalták a város központját, és elkezdődtek a letartóztatások. A szarajevói kanton belügyminisztere azt mondta, korábban az volt a parancsuk, hogy ne támadjanak a tüntetőkre, akik több városban megostromolták a kantonok kormányzati épületeit. Szarajevóban az elnökség épületét is megtámadták.

Boszniában pénteken mintegy harminc városban tüntettek, bár nem mindenhol volt rendbontás.

Szarajevó: felbecsülhetetlen kár

Szarajevóban felgyújtották az országos levéltárat. Az igazgató szerint az Osztrák-Magyar Monarchia korából származó, eredeti és felbeszülhetetlen értékű állományt veszélyezteti a tűz.

A városban a helyzet csak azután kezdett csillapodni, hogy a kormány bevetette a terrorelhárító alakulatokat, jelentette az al Jazeera. Este már csak a legelszántabb és legerőszakosabb tüntetők maradtak az utcákon. Eddig közel százan sérültek meg Szarajevóban.

Korábban a tüntetők a Bosznia-Hercegovina-i elnökség előtt letépték az állami lobogót, és megrongálták a főbejáratot. Egyesek az épületbe is bejutottak, és a földszinti irodákat felgyújtották. Máshol a város központjában a tiltakozók kirakatokat törtek be, bodékat gyújtottak fel és megrongálták a villamosmegállókat is.

További képekért kattintson! Forrás: AFP/Elvis Barukcic

A tiltakozók megrohamozták a szarajevói kanton kormányának központját, és felgyújtották az épületet. Helszíni jelentések szerint az épület teljesen kiégett.

Tuzla: a kezdet

Tuzla elcsendesedett: este nyol óra körül az utcák kiürültek, és a zavargások befejeződtek. Korábban a tüntetők a bíróság épületéhez is elmentek, miután elfoglalták és felgyújtották a kanton kormányának épületét és a városházát is. A jelentések szerint a rendőrség kísérletet sem tett arra, hogy visszaszorítsa a tüntetőket. A városban nem volt elég tűzoltó, és a környező településekről vártak segítséget.

A tűzoltók nehezen tudták megközelíteni az épületet, és az oltást a tüntetők is akadályozták. Az épületben rekedtek az első emeletről kiugorva próbáltak menekülni a tűztől, jelentette a boszniai Avaz tudósítója. Az egész kerületben lekapcsolták az áramot.

A rendőrség egy ideig védte a kormány épületét, majd elvonult a helyszínről. A tuzlai kanton miniszterelnöke délután lemondott.

További képekért kattintson! Forrás: AFP/Stringer

Az ország északkeleti részén lévő városban harmadik napja tartanak az erőszakos tiltakozások, és ezekben több mint tízezren vettek részt. A belügyminisztérium szerint a tüntetők sósavat és meszet vásároltak, hogy azokat a rendőrökre dobják. Korábban azt is állította a belügyminisztérium, hogy a zavargások alatt több boltot is kifosztottak.

A zavargásokban eddig több mint százan sérültek meg.

További képekért kattintson! Forrás: AFP/Stringer

Zenica, Mostar is égett

Bihacon a tüntetők szétverték a kantonális kormány szolgálati autóit. Zenicában is elfoglalták és felgyújtották a kanton kormányának épületét. A jelentések szerint a rendőrség letette a felszerelését. A zenicai kormány lemondott.

A mostari tüntetés békésnek indult, de a legfrisebb jelentések szerint a tüntetők itt is behatoltak a kormány épületébe és felgyújtották. A városháza és a pártok helyi irodái is égtek.

A rendőrség több helyen könnygázt és állítólag gumilövedéket is bevetett a tüntetők ellen, de erről ellentmondásos hírek érkeznek.

A helyi lapok szerint Jajce, Brko, Prijedor, Travnik, Bugojno, Donji Vakuf, Kakanj, Visoko, Gracanica, Sanski Most, Cazin, Zivinice, Gorazde, Orasje, Srebrenik, Prozor, Tesanj településeken is voltak tüntetések.

Zavaros privatizációk

A zavargások a tuzlai nagyvállalatok munkásainak tüntetése alatt kezdődtek. A korábbi állami tulajdonú cégek voltak a legnagyobb munkáltatók a kantonban, és a privatizációs szerződések szerint még működniük kellene. Ám az új tulajdonosok eladták a vállalatok vagyontárgyait, majd csődeljárásba menekültek. A munkások jó ideje nem kaptak fizetést.

További képekért kattintson! Forrás: AFP/Stringer

Mindez persze nem vezetett volna az ország más városaira is kiterjedő tiltkozásokká, ha a boszniaiak - különösen a fiatalok - ne látnák helyzetüket kilátástalannak és reménytelennek. A tiltakozók a helyi, a kantonokat irányító kormányok lemondását kezdték követelni, és összetűztek a rendőrökkel.

A tuzlai események hírére más városokban is szolidaritási megmozdulásokat szervezetek - pénteken ezek fajultak el. A szarajevói kanton kormánya szerint valójában fizetett huligánok randalíroztak az utcákon.

Egy bonyolult ország csődje

Bosznia és Hercegovina két részből áll. Az egyik az úgynevezett boszniai Szerb Köztársaság, a másik pedig a bosnyák-horvát Bosznia-Hercegovina Föderáció, a zavargások jelenleg ennek területén voltak. A Föderáció kantonokból áll, és mindegyik kantonnak saját kormánya van – a tiltakozók ezeket a kormányokat támadták elsősorban.

Ez a bonyolult állami berendezkedés a háború következménye. A daytoni megállapodással kettéosztották az országot. A vita a bosnyák, a szerb és a horvát elit között arról folyik, milyen reformokkal tegyék működőképessé Boszniát. A bosnyákok központosítanának, a szerbek a jelenlegi rendszert favorizálják (de akár el is szakadnának), a horvátok pedig saját entitást, egy harmadik föderális egységet követelnek.

A politikai vita láthatóan a döntéshozók minden intellektuális kapacitását lefoglalta: Bosznia gazdasági teljesítménye siralmas, és az országban rendkívül magas, közel harminc százalékos a munkanélküliség.

A kifosztottak cunamija

A privatizációs rablás szörnyű, mondta Fahrudin Radoncic. Bosznia és Hercegovina biztonsági minisztere szerint ő már hónapokkal ezelőtt figyelmeztetett: ha az ügyészség nem indít hadjáratot a korrupció ellen, akkor a „kifosztottak cunamija” árasztja el az országot.

Az országban 550-600 ezer munkanélküli van, a kantonok és a Föderáció kormányai pedig a szociális érzékenység leghalványabb jelét sem mutatják, mondta Radoncic. Szerint Boszniában „rendőri rendszer van”, ahol a kantonok miniszterelnökei megparancsolták a rendőröknek, hogy verjék szét a tüntetéseket. A miniszter szerint ez politikailag, erkölcsileg és biztonsági szempontból is elfogadhatatlan.

A miniszter nem minden politikai megfontolás nélkül állhatott ki az elégedetlenek mellett: az érdekeltségébe tartozó Avaz című lapban egyébként már megjelentek azok a tudósítások, amelyekben különböző szervezetek helyi vezetői közlik: csak Radoncic miniszterben bíznak.

Kövessen minket a Facebookon is!