Tűz volt egy amerikai atomhulladék-lerakóban

Vágólapra másolva!
Evakuálták a dolgozókat, akik megúszták füstmérgezéssel.
Vágólapra másolva!

Egy teherautótűz miatt evakuálták annak az Új-Mexikói sóbányának a dolgozóit, amelyet alacsony sugárzású, plutóniummal szennyezett hulladékok lerakására használ az amerikai szövetségi kormány. A Carlsbad-közeli telep egyik föld alatti járatában kigyulladt egy sószállító teherautó.

A tűzeset nyomán hat embert füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak, de néhány órával az eset után hazaengedték őket.

Az üzem vezetőinek közlése szerint a szerda délelőtt történt incidens nem érintett semmilyen sugárszennyezett hulladékot. Az esetről tartott délutáni sajtótájékoztatón illetékesek elmondták, hogy a teherautótűz a létesítmény északi tárnájában történt, míg a sugárzó hulladékokat a déli tárnában tárolják. A riasztórendszerek működésbe léptek, és a mentőcsapatokat azonnal mozgósították, s egyúttal felfüggesztettek minden hulladékkezelési műveletet. A dolgozók mindenesetre még nem kaptak engedélyt arra, hogy újra munkába álljanak.

Az üzem az Egyesült Államok első és egyetlen működő föld alatti nukleáris hulladéklerakója. Heti 17-19 fuvarral szállítják ide a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium és más védelmi projektek plutóniummal szennyezett felszereléseit, hogy a föld alatti sórétegekbe vágott helyiségekbe temessék őket.

Magyarországon a paksi atomerőmű bővítése miatt (amelyben épp a napokban készül elfogadni a parlament az oroszokkal kötött szerződést) 20-30 évben belül meg kéne építeni egy végleges atomhulladék-tárolót, mert az oroszok csak 20 évig tárolják maguknál az elhasznált paksi fűtőelemeket, utána visszahozzák Magyarországra. Ilyen végleges atomhulladék-tároló ráadásul még nincs is a világon.