A német kormánypártnak is van Simon Gábora

Vágólapra másolva!
Simon Gábor szocialista politikus esetéhez hasonló ügyre derült fény Németországban. A kormányzó CDU pénztárnoka több százezer eurót tartott korábban offshore országokban lévő számláin. Azt állítja, szüleitől kapta a pénzt.
Vágólapra másolva!

Távozik posztjáról a német konzervatív CDU pénztárnoka, Helmut Linssen, mert gyanúba került, hogy külföldre menekített több százezer eurót a német adóhatóság elől.

Az eset hasonlít Simon Gáboréra, aki MSZP-s képviselőként került hasonló gyanúba. A szocialista politikust egyrészt azzal gyanúsítják, hogy okirathamisítást követett el azzal, hogy nem vallott be osztrák számlán lévő pénzt a vagyonbevallásában, másrészt azzal is, hogy ez a pénz adózatlan jövedelemből származott.

Helmut Linssen a Bild című lap online kiadásában csütörtökön megjelent nyilatkozatában elmondta, hogy pártja és családja érdekében felkérte a CDU elnökségét, hogy a következő, áprilisi kongresszuson válasszanak új pénztárnokot.

Kedden a Stern hírmagazin azt írta, hogy a politikus 420 ezer eurót tartott adóparadicsomokban, a Bahama-szigeteken, majd Panamában. A titkos számlát 2004-ben megszüntette. Egy évvel később kinevezték az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormány pénzügyminiszterének.

A Bild szerint a pénztárnok azután döntött a távozásról, hogy csütörtökön telefonon beszélt Angela Merkel kancellárral, a CDU elnökével.

A politikus a lapnak elmondta, hogy a kilencvenes évek végén valóban volt 420 ezer eurónak megfelelő értékű márkája egy bahamai számlán, de nem ő nyitotta a számlát, hanem a szülei, akiktől örökölt. "A szüleim vitték a pénzt oda (az adóparadicsomba). Az ő nemzedékük még így intézte ezeket az ügyeket" - magyarázta Helmut Linssen az adófizetés elkerülését célzó műveletet.

Hangsúlyozta, hogy nem követett el adócsalást. A pénzt úgy helyezte el, hogy a magas kezelési költség miatt ne keletkezzen megtakarítás, ami után adót kellett volna fizetni - fejtette ki.

Az adóparadicsomban tartott pénz miatt korábban eljárás indult Helmut Linssen ellen. A konzervatív politikus ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy "makulátlanul" került ki az ügyből, hiszen az ügyészség bűncselekmény hiányában 2012-ben megszüntette a nyomozást.

Németországban az utóbbi napokban több neves közéleti személyiség adókerülési ügyéről számolt be a sajtó. A nők jogaiért a hetvenes évek óta küzdő aktivistáról, Alice Schwarzerről a Der Spiegel a legutóbbi számában azt írta, hogy feljelentést tett saját maga ellen az adóhatóságnál egy svájci számlája miatt. Schwarzer megerősítette az értesülést, közölte, hogy a több mint 30 évig volt Svájcban számlája, amelyet arra használt, hogy eltitkolja jövedelmét az adóhatóság elől. Az önfeljelentés révén büntetlen maradt, de a Svájcban elhelyezett pénz után járó adót kamatostul meg kellett fizetnie. Közlése szerint több mint 200 ezer eurót utalt át az adóhatóságnak.

Hasonló botrányba került a tartományi rangú Berlin kormányának kulturális ügyekért felelős tagja, André Schmitz, akiről kiderült, hogy 425 ezer euró örökséget helyezett el egy svájci számlán, és nem fizette be a kamatok után járó adót. A csalást a hatóságok 2012-ben feltárták. A szociáldemokrata politikus 5 ezer euró pénzbüntetést kapott, és be kellett fizetnie a 20 ezer eurós adóelmaradást. Az ügyről hétfőn számolt be a BZ című berlini lap. André Schmitz szerdán kérte a felmentését hivatalából.