Kétnapos káosz vár a londoni metróra

Vágólapra másolva!
Sztrájkba lépnek a dolgozók, alig lehet majd a föld alatt közlekedni a brit fővárosban.
Vágólapra másolva!

Kétnapos sztrájkot kezdtek kedd este a londoni metróhálózat dolgozói a metróállomások jegypénztárainak tervezett bezárása és a leépítések ellen tiltakozva. A sztrájk ideje alatt a tizenkét metróvonal legtöbbje csak jelentős korlátozásokkal üzemel majd, a londoniak többsége kénytelen lesz busszal vagy gyalog munkában menni.

A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) tervei szerint az összes londoni metróállomáson bezárják a jegypénztárakat, mivel a londoni metró utasainak ma már kevesebb mint 3 százaléka vesz menetjegyet a pénztárakban. A cég évi 50 millió font (18 milliárd forint) megtakarítást vár az intézkedéstől.

A sztrájkoló metrósok a közösségi portálokon megjelenő kommentárok alapján nem sok támogatottságot tudhatnak magukénak a londoni lakosság részéről. Nem használt az akció népszerűségének az sem, hogy Bob Crow, a sztrájkot meghirdető RMT szakszervezet vezetője a brit lapok fotókkal bőségesen illusztrált beszámolói szerint élettársával az elmúlt napokban fejenként 7 ezer fontba (2,5 millió forintba) kerülő karib-tengeri hajókiránduláson vett részt, majd a brazil tengerparton pihent.

A közlekedési dolgozókat képviselő RMT szakszervezet csütörtök estig tartó akciót hirdetett, de a hálózatot üzemeltető cég, a London Underground tájékoztatása szerint a forgalom várhatóan csak péntek délelőtt áll helyre. Ráadásul a londoni metrósok a jövő héten, 11-12-én is sztrájkolnak, ha addig nem sikerül megállapodni a munkáltatóval. David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök kedd esti twitterüzenetében "szégyenteljesnek" nevezte a londoni metrósztrájkot, amely szavai szerint "nyomorúságos helyzetet teremt londoniak milliói számára".