Az internetcenzúráról vitáznak Törökországban

Vágólapra másolva!
Törökországban a kormánypárt úgy módosítaná az internetszabályozást, hogy a szakhatóságnak hatalmas jogosítványai lennének az internetes adatforgalom ellenőrzésére.
Vágólapra másolva!

Vita kezdődött szerdán a török parlamentben az internet használatának korlátozásáról. A kormány azt állítja, hogy a fiatalokat akarja megvédeni a káros tartalmaktól, az ellenzék szerint viszont ezzel a világháló cenzúrázása felé tennének lépést.

Az iszlamista kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja képviselője azzal indokolta a módosítási javaslatot, hogy "meg kell védeni a családot, a gyerekeket és a fiatalokat az olyan információktól, amelyekkel az interneten a kábítószer fogyasztásra, a szexuális visszaélésekre és az öngyilkosságra biztatják őket".

Az indítvány ellenzői viszont azt kifogásolják, hogy az állami távközlési igazgatóság óriási hatalmat kapna arra, hogy bírói közreműködés nélkül magánadatokhoz jusson. Kikérhetné és megőrizhetné a szerverek és tartalomszolgáltatók adatforgalmát anélkül, hogy azt meg kellene indokolnia. Jogot kapna arra, hogy bezárja azokat a digitális oldalakat, amelyeken szerinte megsértik a személyes adatok védelmét vagy a tartalmat diszkriminatívnak vagy sértőnek minősíti.

A vita kiélezett hangnemben kezdődött, egyes ellenzéki képviselők azzal vádolták meg a kormányt, hogy azért lép most, mert tavaly sokszor az interneten szerveződtek az országos szintű kormányellenes tömegmegmozdulások, és idén szintén a világhálón jelentek meg leleplező felvételek magas beosztású tisztségviselők korrupciós ügyeiről.

Kövessen minket Facebookon is!