Az elnök úrnak érzéki ajka van

téli olimpia, szocsi, sochi, melegjogok, melegbár szocsiban
TO GO WITH AFP STORY BY MARIA ANTONOVA Performers pose for a photo backstage before their show in a gay club in the Russian Black Sea resort of Sochi on September 28, 2013. While Western activists call for an outright boycott of the Winter Olympics in Sochi over a homophobic new law, the city's discreet gay community wants athletes to compete in the Games -- and wear rainbow shirts. AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV
Vágólapra másolva!
Bár Vlagyimir Putyin valószínűleg szívesebben vette volna, ha az olimpia ürügyén Oroszország nagyszerűségéről beszél a világ, a melegtéma a homoszexuális propagandatörvény tavalyi hatályba lépése óta végigkísérte az olimpiai készülődést. A szocsi melegközösség megfogyatkozott, az olimpiára érkező sportolók azonban helyettük is készek tiltakozni. Kérdés, hogy mit lép erre Putyin.
Vágólapra másolva!

Ha nem lenne téli olimpia Szocsiban, Brian Boitanóról még most is csak a családtagjai és a legközelebbi barátai tudnák, hogy meleg. Barack Obama azonban úgy látta, a legokosabb, ha egy meleg sportolókból álló olimpiai delegációval reagál Vlagyimir Putyin emberi jogilag kifogásolható törvényeire, amelyekkel az orosz elnök a "homoszexuális propaganda ellen" próbálta felvenni a harcot. Az amerikai olimpiai delegációban helyet kapott a melegségét régóta nyíltan vállaló volt teniszező, Billie Jean King és a jégkorongozó Caitlin Cahow, valamint az 1988-as olimpia műkorcsolyázó bajnoka, Brian Boitano, aki ezek után úgy látta, elérkezett a színvallás ideje.

Boitano azt mondta, hogy a pénteken kezdődő téli olimpián nem készül sem grandiózus, sem visszafogott gesztusokra, és Vlagyimir Putyint sem akarja bírálni. „Úgy gondolom, hogy mindenekelőtt tisztelni kell azt az országot, amelynek a vendégei vagyunk. Másrészt meggyőződésem, hogy már azzal súlyos nyilatkozatot teszünk, hogy ott vagyunk, leszállunk a repülőgépről, és azt mondjuk, ’nézzétek, híres sportolók vagyunk Amerikából, sikeresek vagyunk, melegek vagyunk, és azért vagyunk itt, hogy képviseljük a hazánkat és az elnökünket. Kell ennél többet mondanunk?”

Brian Boitano megmutatja Forrás: AFP/Getty Images/Maddie Meyer

Sokan azonban úgy érzik, hogy kell, egyrészt mert elfogadhatatlannak tartják a tavaly júniusban aláírt, "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó törvényt, másrészt úgy gondolják, hogy az olimpia tökéletes felület a tiltakozásra. Ez persze több akadályba is ütközik, de erről később.

Csak azért is melegek

Bár Vlagyimir Putyin valószínűleg szívesebben vette volna, ha az olimpia ürügyén Oroszország nagyszerűségéről beszél a világ, a melegtéma a törvény tavalyi hatályba lépése óta végigkísérte az olimpiai készülődést, és nagy valószínűséggel napirenden marad az olimpia idején is. Szocsi polgármestere próbált ugyan az elnök segítségére sietni, és azzal minősítette elintézettnek a helyzetet, hogy kijelentette, az olimpiának otthon adó városban nincsenek melegek, de a mondatai után ismét csak fellángolt a vita.

A 24 éves, idegenvezetőként dolgozó Andrej Ozsernij például nyílt levélben üzente meg a polgármesternek, hogy nagy tévedésben van. „A kijelentése olyan abszurd, mint az a régi hírlapi kacsa, hogy a Szovjetunióban nem volt szex” – idézett fel egy régi párhuzamot, majd hozzátette, nagy valószínűséggel a polgármester munkatársai között is van pár homoszexuális ember.

A polgármesteri hivatal közvetlen közelében található a város melegbárjainak egyike, pár kilométerre Vlagyimir Putyin szocsi rezidenciájától pedig egy melegbarát szálloda, az Oblaka Hotel hirdeti magát azzal, hogy „szórakozást, hedonizmust, régi barátokat és új arcokat ígér”. Egy másik híres melegklub, a Mayak esténként 400 embert vonz a transzvesztita műsoraival, és külön show-val tisztelegnek a téli olimpia előtt is. Más kérdés, hogy a Mayak épületén nincs semmiféle jelzés, mert eddig minden táblát letéptek róla a feltehetően homofób rongálók. Az épületen belül viszont a klub egyik sztárja, Andrej Kavalcsian flitteres arany ruhában a dekoltázsát púderezve még poénkodhatott azzal a Daily Mail újságírójának, hogy „az elnökünknek érzéki ajka van, és olyan szép feszes a teste”.

Életkép egy szocsi melegklubban Forrás: AFP/Mikhail Mordasov

Szocsi tulajdonképpen elég távol áll attól a konzervatív eszményképtől, amelyet Putyin az orosz társadalomtól elvár. A szovjet időkben a város igazi melegparadicsomnak számított, még úgy is, hogy a homoszexualitás 1993-ig bűncselekmény volt, mert a déli lazaság, a nyaralások hangulata barátságos terepet kínált a melegkultúra felvirágzásának. Mire a Szovjetunió összeomlott, Szocsit már úgy ismerték, mint azt a helyet, ahol a melegek párt találhatnak maguknak.

Bármennyire keménykednek is a hatóságok, a Mayak klub társtulajdonosa, Andrej Tenicsev arra számít, hogy csendben együttműködnek majd velük az olimpia idején. Hozzátette, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság sem tett még keresztbe a klubnak, mert a játékok előtt nem hiányzott nekik a botrány, és Putyin szigora ellenére az orosz városok közül még mindig Szocsiban van a legnagyobb esélye a melegkultúra kibontakozásának.

A Reuters helyszíni riportja szerint ugyanakkor a szocsi melegközösség megfogyatkozott azóta, hogy a város elnyerte a téli olimpia rendezésének a jogát, és az orosz elnök bevezette a melegek elleni szigorú jogszabályokat. A Mayak másik társtulajdonosa, Roman Kocsagov szerint a szocsi melegközösség ma már mítosz. A Mayak közönségének a kétharmadát is már heteroszexuális vendégek teszik ki. Orosz mércével mérve Szocsi még így is viszonylag liberálisnak számít, nyugat-európai mércével mérve azonban sokkal kevésbé toleráns.

Félhomályban Szocsiban Forrás: AFP/Mikhail Mordasov

Egy megfoghatatlan törvény

„Nem a hagyományossal ellentétes szexuális kapcsolatokat büntetjük, hanem a pedofília és a homoszexualitás propagandáját" - magyarázta nemrég Vlagyimir Putyin az olimpia helyszínén a törvény lényegét. Az azonban nem világos, hogy pontosan mi tartozik a büntetendő kategóriába, és jogvédők szerint ez az, ami igazán veszélyessé teszi. Egy kézfogás vagy egy csók például 170 dolláros büntetést vonhat maga után.

A Kreml szerint a törvény az ország társadalmi erkölcsösségét tükrözi, és a kiskorúak védelmében volt szükség rá. Putyin harcát a melegek ellen a folyamatosan romló demográfiai mutatók is motiválják, az orosz elnöknek ugyanis nem tetszik, hogy a meleg pároknak nem születik gyerekük.

A Human Rights Watch melegjogi munkatársa, Boris Dittrich a CNN-nek azt mondta, az orosz melegellenes érzelmekben keveredik a politikai haszonszerzés, a tudatlanság és a vallás is. Szerinte mivel Oroszországban mindig van valami politikai kampány, a politikusok mindig szívesen keresnek bűnbakokat. Az LGBT-közösség (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) tagjaiból azért lesz könnyen bűnbak, mert az emberek nem sokat tudnak róluk, és a helyzetet csak súlyosbítja, hogy az orosz ortodox egyház is melegellenes nézeteket terjeszt. Dittrich szerint Vlagyimir Putyin többek között a melegek kárára próbál elhatárolódni a Nyugattól.

Mivel készülnek?

Az már világos, hogy a Nyugat nem fogja bojkottálni a szocsi téli olimpiát, tehát olyan botrányra és politikai szembenállásra nem kell számítani, mint az 1980-as moszkvai és az 1984-es Los Angeles-i nyári játékokon, amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió kölcsönösen távol maradt a másik olimpiájáról. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szó nélkül hagyják az orosz melegellenességet.

A bojkott lehetőségét az amerikai olimpiai bizottság arra hivatkozva söpörte le az asztalról, hogy a történelem már bebizonyította, ezek az eszközök csak azoknak a sportolóknak ártanak, akik egész életükben az olimpiára készültek. Vagyis a tiltakozás más formáit kellett kitalálni.

Több amerikai bárban például bojkottálták az orosz vodkákat, Lady Gaga a Twitteren orosz nyelven kezdte el szapulni Putyint, pár nappal az olimpia előtt melegjogi aktivisták az egész világon tiltakoztak az orosz kormány ellen, és megpróbálták rávenni az olimpia szponzorait, hogy ők is adjanak hangot valamilyen formában a tiltakozásuknak a melegellenes törvények ellen. A címzettek között van a McDonald’s, a Coca-Cola, a Samsung és a Visa is.

Üzennek a szponzoroknak is Forrás: AFP/Paul Crock

Lehet tiltakozni, de csak bizonyos keretek között

Az egyik érdekvédő csoport, az All Out vezetője a BBC-nek azzal érvelt, hogy az orosz törvények ellentétesek az olimpia szellemiségével. Az olimpiai falu polgármestere, Szvetlana Zsurova volt olimpiai bajnok viszont azt kérte, hogy ne az olimpiát használják a tiltakozás platformjának. A 2006-os torinói téli játékok gyorskorcsolyabajnoka szerint a szexualitás teljesen közömbös téma a versenyek szempontjából, a meleg és heteroszexuális sportolók pedig amúgy is egyenlő bánásmódban részesülnek.

Putyin ellen tüntetnek Párizsban Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A téma viszont annyira felpörgött, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szükségesnek érezte, hogy lefektesse a tiltakozás szabályait is. Ennek értelmében a sportolók szabadon bírálhatják az orosz melegellenes törvényeket, de csak az akkreditált területeken kívül. A szocsi rendezők is ráéreztek az igényekre, ezért külön teret biztosítanak a tiltakozásra. Itt egész pontosan január 7-étől március 21-éig élhetnek a lehetőséggel a demonstrálók.

Emberi jogi csoportok a lehetőséget valószínűleg nemcsak a melegellenes törvényekkel, hanem a szólásszabadság korlátaival szemben is kihasználják majd. A brit olimpiai bizottság egyik szóvivője szemléletesen összefoglalta, hogy milyen kihívás előtt állnak, ha minden előírásnak meg akarnak felelni: egyszerre kell eleget tenniük az olimpiai charta követelményeinek, a vendéglátó ország törvényeinek, és közben a saját hazájuk elveit és értékeit is képviselniük kell.

A törvények ellen tiltakozó emberi jogi aktivisták nem lesznek könnyű helyzetben. Vlagyimir Putyin kijelentette ugyan, hogy senkit sem fognak zaklatni vagy bántani a szexuális orientációja miatt, de azt is mondta, hogy a látogatóknak tiszteletben kell tartaniuk az orosz törvényeket, ezek értelmében pedig a melegjogokat például nem hozhatják szóba ott, ahol azt kiskorúak is meghallhatják.

Ha az aktivisták Putyin mellett még a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra is hallgatnak, akkor végképp magukban kell tartaniuk a véleményüket, hiszen az olimpiai charta előírja, hogy az olimpiákon nincs helye a politikának. Márpedig amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Richard Bach arról beszélt, hogy Szocsiban is tiszteletben tartják majd az olimpiai eszmét és az olimpiai charta előírásait, akkor nem a diszkrimáncióellenes 6. pontra gondolt, hanem az 50. szabályra, amely megtiltja a politikai vallási vagy faji propaganda demonstrációját.

Felbátorodtak

Orosz emberi jogi aktivisták a Reutersnek azt mondták, a törvény elfogadása óta Oroszországban jelentősen felerősödtek a melegellenes érzelmek: előtte a melegeket legalábbis békén hagyták, most azonban az életüket is féltik. Ezt a drasztikus hangulatváltozást a Human Rights Watch felvételekkel is alá tudja támasztani. A héten hoztak nyilvánosságra egy összeállítást a melegeket ért támadásokról készült videókból. A szervezet videóján szereplő atrocitások a Human Rights Watch szerint szervezetten történnek, az internetes megosztásuk pedig propagandafunkciót lát el. A Guardian szerint Putyin törvénye felbátorította a szélsőjobboldali csoportokat, amelyek sokszor felveszik a melegek megszégyenítését, majd a közösségi médiában terjesztik.

Az orosz LGBT-közösség támogatására létrejött Uprising of Love elnevezésű mozgalom aktivistái attól tartanak, hogy az orosz kormány az országimázs érdekében mindent elkövet majd az incidensek elkerülésére az olimpia idején, de amint eloltják az olimpiai lángot, és a sportolók elhagyják az országot, a melegellenes erőszak ismét kontroll nélkül tombolhat.